• Početna>
  • Vesti>

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave; građani K. Mitrovice: Ponosimo se onim što jesmo, a imamo i čime

U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Povodom ovog mladog praznika koji se obeležava tek drugu godinu zaredom, srpskim trobojkama okićeni su i Kosovska Mitrovica i Zvečan. Na glavnom mitrovačkom trgu juče je postavljena trobojka dimenzija 20×6 metara.

Za Mitrovčane ovaj dan je simbol nesalomivosti srpskog duha. Kažu, podseća ih na to koliko je jedinstvo bilo važno kroz istoriju, ali i koliko je važno danas.

„Mlad je praznik u pitanju i treba nam vremena da se razviju osećanja. Mislim da je u redu da jačamo to zajedništvo i da se osvrnemo i poštujemo obeležja naše države i naše nacionalne pripadnosti“  kaže naša sugrađanka i priznaje da ne zna zašto je baš 15. septembar odabran za ovaj praznik .

Sa druge strane ima i onih koji znaju i imaju vrlo rodoljubivo određenje prema ovom danu.

„Na ovaj dan se obeležava proboj Solunskog fronta. Veoma poznata bitka u kojoj su Srbi bili maltene brži od francuske konjice, u kojoj je veliki broj Srba dao svoj život, mnogi su stradali i ponosan sam da kažem da je moj deda bio učesnik proboja Solunskog fronta. Znači mi puno ovaj praznik, znači da sam ponosan potomak jesnog solunskog ratnika. Imamo istoriju kojom treba da se ponosimo“ kaže naš stariji sugrađanin.

„Lep praznik za sve državljane Srbije i Republike Srpske a posebno drag i lep za nas koji živimo na Kosovu i Metohiji. Još jedan način da pokažemo svoje jedinstvo na svakom koraku, da istaknemo svoja nacionalna obeležja i zastave, da se ponosimo onim što jesmo  jer imamo čime da se ponosimo“ mišljenje je jednog mladog Mitrovčanina.

Većina anketiranih građana narod Srbije i Republike Srpske smatra jednim jedinstvenim narodom koji mora da čuva svoj nacionalni identitet.

„Za mene je ovaj dan simbol jedinstva i povezanosti srpskog naroda Republike Srbije i Republike Srpske. To je jedan narod iako nas deli granica. Smatram da treba da se držimo zajedno uprkos pritiscima i problemima koji nas snalaze“ kaže još jedan anketirani građanin.

Celu anketu možete preslušati u nastavku stranice.

Obeležavanje ovog praznika u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji bilo je povod i za žustrije tonove u političkom diskursu.

Naime, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković pozvao je nedavno Srbe kako je rekao „od Kosovske Mitrovice do Banjaluke” da 15. septembra istaknu srpsku zastavu.

Usledile su kritike iz Prištine koja je ovaj poziv okarakterisala kao “hegemonistički san režima u Beogradu” a prema oceni zvanične Prištine, taj san je doživeo krah tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić reagovao je na ove izjave, podsetivši da Kosovo proslavlja Dan zastave Albanije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavio je na  Fejsbuku da je sve spremno za obeležavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

“ Srpske sredine širom KiM okićene su srpskom trobojkom, a naši građani s ponosom ističu srpsku zastavu! Nema svetije vrednosti za naš narod na Kosovu i Metohiji od sloge i jedinstva!” napisao je Petković na svom Fejsbuk profilu .

Podsetimo, 15. septembar se kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava od prošle godine, u znak sećanja na 15. septembar 1918. godine, kada je u I Svetskom ratu, na ovaj dan probijen Solunski front.

Odluka o ustanovljenju ovog praznika doneta je u avgustu 2020. godine, na predlog rukovodstava Republike Srbije i Republike Srpske.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još