• Početna>
  • Vesti>

Dačić: Tužba Kosova protiv Srbije za genocid nerealna

Izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da se sprema tužba protiv Srbije za genocid nerealne su, izjavio je danas predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić.

Komentarišući Kurtijevu jučerašnju izjavu, nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Tirani, da Kosovo sprema tužbu protiv Srbije za genocid, Dačić je za TV Pink kazao i da ne zna čemu sada služe te izjave, jer je prošlo vreme predizbornih kampanja.

“Ne znam čemu sve to može da služi zato što to nije realno. Ako vi nad nekim počinite genocid, kako je onda moguće da taj narod koji je optužen za genocid bude gotovo istrebljen sa KiM, a Albanaca ima više nego što ih je bilo”, kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta Srbije komentarisao je i izjave Angele Merkel da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čovek koji održi i poštuje ono što se dogovori ili potpiše i naveo da je rukovodstvo Srbije ukazivalo i ranije na to da se na Srbiju sada gleda kao na kredibilnog partnera, ali da je velika razlika kada to kaže Merkel.

“Sve vreme od kada postoji ova vlast sa različitim funkcijama, od kada je predsednik Vučić bio prvo premijer, a sada i predsednik, naša pozicija je potpuno jasna, ali drugačije je kada kaže Merkel, a ne kada mi sami pričamo”, naveo je Dačić.

Osvrnuvši se na posetu Merkel Beogradu i porukama koje je poslala, Dačić kaže da je nemačka kancelarka ponovila ono za šta se zalagala sve vreme.

“Njena poseta je rezime onoga što je ona uradila. I ranije je podržavala proširenje EU za razliku od nekih drugih, pa čak je i Francuska u početku bila protiv toga”, kazao je Dačić.

Dačić dodaje da je Srbija zahvalna Merkel koja je, kako kaže, imala razumevanja za probleme naše zemlje i nije vršila pritisak, niti je ucenjivala srpsko rukovodstvo.

Kada je u pitanju buduća pozicija Nemačke, predsednik srpskog parlamenta kaže da je potrebno da se sačekaju izbori u toj zemlji, kao i formiranje vlade pa da se onda sagleda.

U svakom slučaju, Dačić smatra da se generalno pozicija Nemačke neće menjati u ključnim pitanjima, makar kada je reč u odnosu sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Comments

Pročitaj još