• Početna>
  • Vesti>

Petković: Izjava Vjose Osmani poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi

Foto Kancelarija za KiM

Neodgovorne poruke koje ponovo dolaze od političara iz Prištine da neće formirati Zajednicu srpskih opština, novi su kamen spoticanja u procesu normalizacije odnosa sa Beogradom, smatra direktror Kancelarije za KiM Vlade RS Petar Petković

“Izjava Vjose Osmani da ne može da postoji monoetnička tvorevina poput ZSO, zapravo je poruka da za Prištinu Briselski sporazum ne važi, onako kako je pre osam godina potpisan i kako ga je svojim autoritetom verifikovala i Evropska unija.

Svako ko sabotira Briselski sporazum, direktno sabotira i svaki dogovor Beograda i Prištine u procesu normalizacije odnosa i traganja za kompromisom, jer je ispunjavanje do sada postignutih dogovora osnov za napredak u dijalogu i postizanje održivih kompromisnih rešenja.

Beograd je apsolutno kredibilan partner u ispunjavanju svih svojih preuzetih obaveza iz dijaloga, ali i sagovornik u saradnji u onim domenima koji su iznad svakodnevne politike i predstavljaju civilizacijsku tekovinu, kao što je potraga za nestalima”, kaže u saopštenju za javnost Petar Petković

“Zato je dobro da je posle dugogodišnjeg intenzivnog negiranja Prištine da postoje arhive UČK, Aljbin Kurti konačno priznao da te arhive postoje i da je spreman da ih otvori. Samo tako ćemo osvariti dugo očekivani pomak u rasvetljavanju sudbine 1600 nestalih. Očekujemo da njegovim stopama krene i Vjosa Osmani i prizna da formiranje ZSO nije njen lični izbor, već obaveza koja je još pre 3069 dana preuzeta od strane Prištine i koja jednostano mora da se sprovede”, stoji u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još