Merkelova stigla u posetu Beogradu

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Beograd u okviru svoje oproštajne turneje. Na Aerodromu “Nikola Tesla” Merkelovu je dočekao predsednik Aleksandar Vučić.

U delegaciji koja je dočekala kancelarku, jednu od najmoćnijih političara današnjice, bili su ambasador Nemačke Tomas Šib i ambasadorka Srbije u nemačkoj Snežana Janković.

Merkelova dolazi u Beograd i region na kraju svoje oproštajne turneje u svojstvu nemačke kancelarke.

Nemačka kancelarka boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Srbiji. 

Ceremonija svečanog dočeka biće upriličena ispred Palate “Srbija”, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Prvi sastanak kancelarke Merkel i predsednika Vučića planiran je odmah po svečanom dočeku, posle 18 časova.

U fokusu razgovora biće bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive.

Merkelova i Vučić će razgovarati u četiri oka, a nakon toga najavljene su izjave za medije.

Vučić se od 2014. godine sa nemačkom kancelarkom sastao 16 puta. Početkom juna 2014. godine razgovarali su u Berlinu, tri meseca kasnije u okviru Berlinskog procesa takođe u Berlinu, a potom je usledio dolazak Merkel u Beograd.

Iste 2015. godine, 26. avgusta, dvoje državnika razgovaralo je u Beču u okviru Berlinskog procesa, a samo dve nedelje kasnije usledio je susret u Berlinu.

U julu 2016. sastali su se u Parizu, u okviru Berlinskog procesa, a u martu naredne godine u Berlinu, kao i u februaru i aprilu 2018. godine.

Te godine sastali su se pet puta, pored ta dva puta u Berlinu, predsednik Srbije je sa nemačkom kancelarkom razgovarao još u Sofiji, Helsinkiju i Parizu.

Naredne 2019. godine sastali su se tri puta – u Davosu, Berlinu i Njujorku, a 2020. održali su video-konferenciju.

Odlazeća nemačka kancelarka posetom Beogradu počinje mini balkansku turneju tokom koje će 14. septembra boraviti u Albaniji, gde će biti organizovan zajednički ručak sa premijerima država regiona. 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još