• Početna>
  • Vesti>

UNICEF i SZO pozivaju da škole ostanu otvorene, uz poštovanje mera

Kako se milioni školske dece vraćaju u škole širom Evrope, gde je dominantan visoko zarazan delta soj koronavirusa, Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu i Regionalna kancelarija UNICEF za Evropu i Centralnu Aziju pozvale su da škole da ostanu otvorene, uz primenu epidemioloških mera. Deca iz srpskih sredina sačekaće na vraćanje u školske klupe bar do 13. septembra pošto je Vlada Kosova donoseći nove mere odlučila da školska godina na Kosovu počne sredinom meseca, a ne 1. septembra kako je bilo predviđeno. Sa druge strane, školaci u Srbiji kreću na vreme u školu.

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge ocenio je da je pandemija izazvala „najkatastrofalniji poremećaj u obrazovanju u istoriji“.

„Zato je od ključnog značaja da se učenje u učionici nastavi u celoj Evropi. To je izuzetno važno za obrazovanje dece, njihovo mentalno zdravlje i socijalne veštine, kako bi im škole pomogle da budu srećni i produktivni članovi društva“, rekao je Kluge.

Upozorio je da će proći još vremena pre nego što pandemiju ostavimo iza sebe, ali da školovanje dece u školi mora ostati primarni cilj, tako da im ne oduzimamo životne prilike koje zaslužuju.

„Ohrabrujemo sve zemlje da škole ostanu otvorene i pozivamo sve škole da preduzmu mere za smanjenje rizika od kovida i širenja različitih varijanti“, poručio je Kluge.

Preporučene mere, kako se ističe u zajedničkom saopštenju dve organizacije, uključuju nuđenje nastavnicima i drugom školskom osoblju vakcine protiv kovida u nacionalnim planovima vakcinacije, uz obezbeđivanje vakcinacije ugrožene populacije.

„Osim toga, deca od 12 godina i starija, koja imaju zdravstvena stanja koja značajno povećavaju rizik po njih, moraju biti vakcinisana“, ističe se u saopštenju.

Preporučuje se i bolja ventilacija u učionicama, smanjenje broja učenika u razredima gde je to moguće, fizičko distanciranje i redovno testiranje dece i osoblja.

Izvor: FoNet, N1, RTV KiM

Comments

Pročitaj još