• Početna>
  • Vesti>

Udruženje roditelja “Podrži me” i OEBS misija zajedno u borbi za prava dece sa smetnjama u razvoju

Kršenje prava dece sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom teme su sastanka predstavnika Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice i OEBS misije na Kosovu, održanom danas u Zvečanu. Sastanku su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave kao i civilnog sektora.

Problemi sa kojima se roditelji dece sa smetnjama u razvoju suočavaju  su mnogobrojni. Poteškoće sa obezbeđivanjem personalnih asistenata, neprilagođena gradska  infrastruktura ali i epidemiološka situacija koja dodatno komplikuje ionako teško funkcionisanje ovih porodica –  samo su neki od pomenutih.  Veoma često se dešava da su njihova prava grubo prekršena. Kome se tada obratiti? Ko je nadležan da se stavi u ulogu zaštitnika njihovih prava i u krajnjoj liniji, šta konkretno ta prava podrazumevaju – pitanja su na koja su odgovor imali predstavnici OEBS-a. Oni su radi da budu posrednici između roditelja i institucija koje su mandatom u obavezi da kontrolišu sprovođenje ovih prava i poštovanje zakona na terenu.

Predsednica Udruženja roditelja dece sa smetnjama u razvoju „Podrži me“ Ivana Rakić kaže da je cilj sastanka da se u rešavanje problema uključe i predstavnici međunarodnih organizacija i da zajedničkim snagama daju preko potrebno olakšanje i deci ali i roditeljima.

„Danas smo se okupili da ih upoznamo sa tim šta je problem i naše dece i nas kao roditelja, da ukažemo na njih. Imamo poteškoća – imali smo koronu, ponovo imamo koronu, a mi i bez korone imamo naše probleme. Očekujemo da zajedno rešimo neke stvari, da ostvarimo njihova prava za koja se mi već godinama borimo“ rekla je Rakić.

Nesumnjivo je da je uloga lokalne samouprave u ovom procesu od velike važnosti. U Opštini Severna Mitrovica pronašli su dobrog partnera koji je, kako kaže zamenica gradonačelnika Adrijana Hodžić, uvek spreman da učini sve što može kako bi se deci sa smetnjama u razvoju i osobama sa invaliditetom olakšala svakodnevica.

„ Nije stvar u tome da vi samo napravite fizičku mogućnost , da napravite infrastrukturu. Jako je važan i taj ljudski faktor, samo ophođenje naših službenika kada na šalter ili u Opštinu dođe osoba sa invaliditetom. Moje prisustvo danas ovde  je definitivno još jedan pečat  da sam tu bezrezervno, i to kažem ne samo u svoje ime, već i u ime svih mojih kolega koje rade u Opštini Severna Mitrovica“ rekla je Hodžić.

Hodžić je izrazila nadu da će sve opštine imati  sluha za probleme ove populacije i da će slediti primer Opštine Severna Mitrovica koja, prema njenim rečima,  vodi računa da svaki projakat koji realizuje „daje posebnu važnost osobama sa invaliditetom”.

„Mi želimo da pošaljemo jasnu poruku: Svi smo ravnopravni i svi zaslužuju da imaju isti tretman, svaki građanin koji dođe i koji zatraži uslugu od opštinskih institucija, mora biti zadovoljen“ podvukla je Hodžić.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još