• Početna>
  • Vesti>

Šef UNMIK Zahir Tanin: Utvrđivanje sudbine nestalih preduslov napretka u pomirenju

Povodom Međunarodnog dana nestalih, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Zahir Tanin istakao je važnost razjašnjenja sudbine nestalih i naglasio stalnu posvećenost UNMIK-a pružanju pune podrške ovom procesu, kao i pravu porodica nestalih na istinu.

“Tanin pozdravlja napredak ostvaren ranije ove godine pod okriljem Radne grupe za nestala lica u vezi sa ekshumacijom i identifikacijom nekolicine nestalih, ali istovremeno izražava zabrinutost jer izgleda da je u proteklih nekoliko meseci proces zaustavljen zbog političkog zastoja. Stoga SPGS poziva Prištinu i Beograd da se uzdrže od politizovanja ovog kritičnog humanitarnog pitanja i pitanja ljudskih prava” navodi se u saopštenju UNMIK misije.

Tanin je naglasio da je Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta i koja ima punu podršku UN-a, najbitniji mehanizam u rasvetljavanju sudbine nestalih još od svog osnivanja 2004, i pozvao obe strane da u okviru Radne grupe, udvostruče svoje napore u potrazi za nestalima.

“Budući da utvrđivanje sudbine 1.630 osoba koje još nisu pronađene predstavlja centralnu komponentu u suočavanju sa prošlošću i daljem napretku u pomirenju između zajednica i izgradnji poverenja na Kosovu, UNMIK će nastaviti da u ovom procesu podržava sve aktere i porodice nestalih lica,” rekao je Tanin.

Iz UNMIK misije podsećaju na zvanične podatke prema kojima se na Kosovu i Metohiji 1630 lica vodi kao nestalo 1998. odnosno 1999. godine, tokom sukoba na Kosovu i Metohiji. Od tog broja, 1.367 su muškaraci, a 263 žene.

“UNMIK nastavlja da podržava proces rasvetljavanja sudbine nestalih na Kosovu, uključujući i kroz tesnu interakciju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta, kao i podržavanjem Radne grupe za nestala lica pružanjem tehničke podrške delegacijama Beograda i Prištine u ovoj radnoj grupi radi jačanja kapaciteta njihovih analitičkih timova za traženje nestalih. Tokom tekuće krize usled kovida-19, UNMIK takođe radi na izgradnji kapaciteta Resursnog centra za nestala lica, čije je osnivanje 2017. godine pomogao, kao i na pružanju podrške porodicama nestalih u saradnji sa RCNL” dodaje se u saopštenju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: UNMIK

Comments

Pročitaj još