• Početna>
  • Vesti>

Odalović: Priština 13 godina nije pogledala dokumente iz Beograda

Foto: Istinomer Foto: Fonet

Predsednik vladine Komsije za nestale Veljko Odalović naglasio je da je Beograd spreman za nastavak tehničkog dijaloga u Briselu i razgovor o rešavajnu sudbine nestalih, uz ocenu da Priština uslovljavanjima, zahtevom za njegovom smenom i otvarajnem arhiva, iako im je lično predao blizu 2.500 stranica raznih dokumenata, beži od dijaloga i traži razlog da on ne uspe.

Odalović je za Tanjug ocenio da je dobro da u Briselu, gde bi početkom septembra trebalo da bude nastavljen tehnički đalog Beograda i Prištine tema bude rasvetaljavajne sudbine nestalih.

“Važno bi bilo da se pričati o traženju nestalih, o mehanizmu, o problemima vezanim za proces i nadam se da će biti dovoljno svesti na prištinskoj strani da shvati da proces mora da se izvuče iz ličnih okvira u kojima pojedinci drže ceo proces kao taoca”, rekao je Odalović.

Beograd je, kaže, spreman za nastavak dijaoga, za rad na terenu da Priština bude prisutna na prostoru čitave Srbije gde god ceni da postoje potencijalna mesta sahranjivanja kosovskkh Albanaca.

“Ali želimo da i mi budemo sa porodicama na lokacijama koje smo dali prištinskoj strani pre nekoliko godina, a ona uporno ćuti. Važno da se proces izvuce iz blata, naglasio je Odalović .

Odalović je naglasio da je kroz mehanizam traženja nestalih, kroz razne grupe na čijem je čelu rasvetljena sudbina 1.700 nestalih, što je, kako kaže, više nego što ih ima sada na spisku. Dodao je da je preko 80 odsto bilo kosovskih Albanaca.

Povodom zahteva Prišine da se i Beograd otvori arhive Odalović je naglasio je da je Beograd, odnosno on lično Prištini predao 2.437 stranica raznih materijala, arhiva i da ga iznenađuje da ne znaju da su dobili toliko materijala u funkciji tražejna nestalih.

“Kao potvrda tome. 13 godina su ta dokumenta stajala ne znam ni ja gde više, da bi tek u decembru u Severnoj Kosovskoj Mitrovici zajednički pretražili pet lokacija, koje smo kroz ta dokumenta označili kao potencijalna mesta, i pronašli posmrtne ostatke pet Albanaca koji su identifikovani”, rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, to je kucanje na otovena vrata,

“Kakve arhive traže, trebalo bi da preciziraju, Dogovoreno je pre godinu dana kada je tema ušla u dijalog, da sve strane otvore ahrive. Od Prišine nismo dobili nijedan papir ni dokument o bilo kom mestu, i sve što mi dajemo dokumenta, izjave, informacije, skice, planove bilo je u funkciju traženja kosovskih Albanaca, što im je prioritet”, rekao je Odalović.

Kako naglašava ovo nije trenutak za teške reči, već za razgovor.

“Ako je planirano da se ovim temama razgovara, a ne uslovljava to je onda druga priča, ako se koriste teške reči i postovaljaju uslovi koji se ne mogu ispuniti, neko hoce time da pobegne od dijalga, mislim da Priština za sada to izbegava”, rekao je on.

Odalović je naglasio kao važno da je Beograd pozvao Prištinu koja ima zatheve za pretragu oko Surdulice, Štavalj kod Sjenice da dođu na lokaciju koju su oni pokazali, i da izvršimo proveru da probamo da skinemo te teme sa dnevnog reda.

“Ali očekujemo da nas pozovu i da mi odemo na Košare, Lapušnik, Dojnice, Lugovo u Javor, kao i na sve ostale lokacije koje je Beograd naveo”, rekao je Odalović.

Komentarišući zahteve prištinskog udruženja koje je podržalo Krtijev zahtev za smenu Odalovića, kaže da je nikada nije prihvatao slične zahteve kada je traženo da se iz procesa isključi bilo ko, jer je važno da se razgovara sa svakim ko može da pomogne.

Za Kurtijev zahtev o njegovoj smeni kaže da ga je vrlo neprijatno iznenadio i da ne zna čime je to izazvano.

Dodao je da je razgovarao sa prišitnskim porodicama pre nekoliko dana i da im je naglasio da je onaj isti sa kojim su počeli da rade pre 15 i 16 godina

Rekao je da je to što ga je Kurti nazvao Gebelsom i Geringom, ozbijna uvreda i da se pita kako je imao hrabrosti i snage da to kaže,

“Ali to liči na njega, to mu nek ide na obraz, takvi ni slucnu rec nikada neću upotrebiti za nejga”, rekao je Odalović i naglasio da teba dela i nedela treba da sude o nekome.

“Zato sam i vrlo neprijatno iznenađen i zato je i očigledno da nešto drugo stoji iza toga, a ono što bi najdalje mogao da vidim, je očigledno bežanje od stola, bežanje od dijaloga, traženje razloga da dijalog ne uspe, jer je očigledno da politika i platforma Kurtija da neće Vašingtonski sporazum, neće regionalu saradnju, neće briselski dogovor, … Šta hoce, to što on hoće je u njegovoj glavi, da se međusobno priznamo, a to neće dočekati, nema toga ko će ispuniti taj njegov zahtev”, rekao je Odalović.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još