• Početna>
  • Vesti>

Nove mere vlade: Sahrane samo u prisustvu porodice; restorani i kafići samo na otvorenom do 21.30h

Kosovska policija je saopštila da je krenula sa sprovođenjem novih mera u cilju suzbijanja korona virusa. Ograničeno je kretanje od 22 časa do pet ujutru počev  od danas do 13. septembra, osim u hitnim slučajevima.

Nošenje maske koja pokriva nos i usta je obavezno u svim slučajevima osim, prilikom šetnje na otvorenom, kada je osoba sama u vozilu ili nisu više od dve osobe, tokom trčanja, vožnje bicikla I fizičkih vežbi.

Obrazovnim institucijama je zabranjeno organizovanje ekskurzija i javnih šetnji, a aktivnosti učenja i pohađanja nastave su obustavljene do 13. septembra.

Dozvoljena su okupljanja(sastanci ,seminari,obuke…kulturni događaji) do 30 osoba. Organizator je dužan da omogući održavanje fizočke distance do metar I po između osoba.

Dozvoljena su okupljanja na otvorenom(festivali,koncerti …) za 50 osoba uz distance od metar i po između osoba.

 Zabranjeno je organizovanje svih vrsta proslava, venčanja, svadbi. Porodičnih okupljanja, maturskih večeri.

Zabranjeno je održavanje prijema povodom saučešća, a  sahrane su dozvoljenje samo uz prisustvo porodice.

Od 30.  avgusta do 13 septembra svako lice koje uđe na teritoriju Kosova,mora imati jedan od sledećih dokaza:

Sertifikat o vakcinaciji za potpunu vakcinaciju ili uzimanje jedne doze vakcine protiv Covid-19

-Negativan RT-PCR test za Covid – 19 ne stariji od 72h,

-Potvrdu da je lice preležalo Covid-19

-Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48h

Zabranjeno je okupljanje u restoranima i kafićima, osim na otvorenom do  70% kapaciteta, u periodu od 05:00 do 21:30h. Muzika je dozvoljena do 21:00h ,a svaki sto mora da ima dezinfekciono sredstvo, koje sadrzi 60-70% alkohola.

Javni prevoznici mogu da rade koristeći puni kapacitet sedišta pod uslovom da osoblje i putnici nose masku. U TAXI prevozu je dozvoljena do dva putnika. Zabranjeno je korišćenje javnog prevoza bez maske

Dozvoljeno je organizovanje sportskih takmičenja u skladu sa protokolima i preporukama međunarodnih organizacija i organizovanje sportskih dešavanja i prema propisanim zaštitnim merama. Korišćenje teretana je dozvoljeno, sportskih dvorana i sličnih objekata i vrši se u proporciji od jednog klijenta na 8m2.

Obaveštavaju se građani da će biti povećan policijski broj policijskih službenika na svim pozicijama u gradu, i da će vršiti kontrolu poštovanja zaštitnih i propisanih mera protiv Kovid 19.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Ilustracija

Comments

Pročitaj još