Festival srednjovekovne muzike “Medimus” u Prizrenu

U predivnom ambijentu u atrijumu crkve Svetog Spasa u carskom gradu Prizrenu počeo je šesti festival srednjovekovne muzike “Medimus”, koji je ove godine posvećen 700. godišnjici manastira Gračanica i spomenu na njenog ktitora kralja Milutina, a koji organizuju Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli i Dom kulture Gračanica, pod pokroviteljsvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.

Umetnički direkotor festivala “Medimus” Darko Karajić u obraćanju okupljenima istakao je značaj srednjovekovne muzike u našoj kulturi, kao i to da muzika ima moć da spaja i ujedinjuje ljude.

“Poruka za mnoge širom sveta je da muzika spaja i sjedinjuje ljude i da ih oplemenjuje. Večeras imamo dosta mladih muzičara koji su prvi put u Prizrenu i oni su oduševnjeni gostoprimstvom i pre svega lepotom manastira Svetih Arhangela. Hvala svima”, rekao je Karajić.

Prve večeri festivala koncerte su održali ansambl Agija iz Beograda i internacionalni asambl Vizantika, koji su svojim nastupom oduševili prisutne.

“Pored toga što nam je veliko zadovoljstvo i čast što smo večeras ovde, takođe smo i jako potreseni kad dođemo i sviramo ovako divnoj publici na ovom svetom mestu. Publika, ambijent, istorija koja se prožima kroz svaki kamen i obavija ceo grad nas ostavlja bez teksta”, rekao je Žorž Grujić iz ansambla Vizantika.

Posetioci festivala “Medimus” ističu da su im osećanja pomešana. Dok neki festivalu prisustvuju svake godine i ističu da se osećaju kao kod svoje kuće, drugima je pak ovo prvi put da su u Prizrenu nakon duge 22 godine.

“Kada se srednjovekovna muzika sluša u autentičnom ambijentu srednjovekovlja onda je događaj upotpunjen, jer je muzika pola događaja, ambijent je ona druga polovina. Već godinama iz Beograda dolazimo i ne samo na festival, već i drugim danima posećujemo Prizren i crkvu Svetog Spasa”.

“Dolazim iz Kosovske Mitrovice i prvi put sam na festivalu. Prvi put sam i u Prizrenu posle 1999. godine, tako da su osećanja pomešana, osećam tugu, ali i radost što sam ovde i što smo okupljeni u ovolikom broju”.

Drugog dana festivala, kako je predviđeno, celovečernji koncert održaće internacionalni ansambl Medimus, čime se završava ovogodišnji festival srednjovekovne muzike u carskom gradu Prizrenu.

“Medimus” festival je najznačajnija manifestacija iz oblasti muzičkih umetnosti u proteklom periodu u gradu Prizrenu.

Izvor i foto: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još