U KBC Kosovska Mitrovica 36 kovid -pacijenata

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek izjavio je da se u KOVID bolnici trenutno od ove bolesti leči 36 pacijenata. Kako je Elek rekao za RTS, uglavnom je reč o starijim pacijentima sa određenm komorbiditetima (pratećim bolestima) i upozorio da je zdravstveni sistem prenapregnut.

Četvrti talas širenja korona virusa uveliko je zahvatio i Kosovo i Metohiju.

Od tih 36 pacijenta, njih 13 je na visokim dozama kiseonika i više od 95 odsto nije vakcinisano, rekao je za RTS doktor Elek.

“Svi oni imaju obostrane upale pluća i većina nije vakcinisana”, naveo je doktor i upozorio da je zdravstveni sistem prenapregnut. 

Najviše novozaraženih dolazi sa odmora, kaže doktor Elek i poziva građane da se što pre vakcinišu jer vakcina ima dovoljno, a imamo i mogućnost da biramo.

“S obzirom da se kovid brzo širi, mi smo se vratili u stari režim, tako da smo opredelili 180 mesta i nadam se da ćemo uz pomoć vakcinacije uspeti da izdržimo”, rekao je doktor Elek.

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji koronavirus je trenutno aktivan u 148 slučajeva.

Kada je reč o albanskim sredinama, borj zaraženih trenutno broji preko 25.000. Zbog toga ovih dana iz Prištine stižu nagoveštaji da će uskoro biti uveden policijski čas, a da će početak školske godine biti odgođen za 13. septembar.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Foto: Tv Most

Comments

Pročitaj još