• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici održano “Gračaničko prelo” i Treći međuopštinski sajam meda

U organizaciji Turističke organizacije Gračanica i udruženja pčelara “Nukleus” na platou u centru Gračanice održana je duhovno-kulturna i etno manifestacija “Gračaničko prelo” u okviru koje je održan i Treći međuopštinski sajam meda i pčelinjih proizvoda.

Direktorica Turističke organizacije Gračanica poželela je dobrodošlicu i izrazila nadu da će se manifestacija “Gračaničko prelo” održavati i u godinama pred nama.

“Cilj ove manifestacije je da se na trenutak podsetimo svih onih duhovnih i tradicionalnih vrednosti, da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju,običaje i kulturu, sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo i prenosimo budićim pokolenjima”, istakla je Sandra Đokić.

Predsednik Udruženja pčelara “Nukleus” Mladen Đokić izrazio je zadovoljstvo time što na trećem mađuopštinskom sajmu meda učestvuju i pčelari iz ostalih opština na Kosovu i Metohiji, takođe je zahvalio pčelarima i institucijama na doprinosu.

“Ovom manifestacijom želimo da skrenemo pažnju javnosti da se prosperitnim oblastima posveti više pažnje nego do sada. Zahvaljujem se Kancelariji za Kosovo i Metohiju, kosovskom upravnom okrugu,gradu Priština i opštini Gračanica koje su pomogle organizaciju ove manifestacije”, istakao je Đokić.

Pčelari koji su na ovoj manifestaciji izložili svoje proizvode jerdinstveni su u oceni da ni ova godina nije bila naklonjena pčelarstvu i skreću pažnju na prekomerenu upotrebu pesticida.

“Najpotrebnije je smanjiti upotrebu hemije i pesticida. Nažalost, svaka voćna i biljna kultura se tretira i po desetak puta, sve se to odražava na pčele ali i na životnu sredinu”, kaže Siniša Đorđević, pčelar iz Gračanice.

U okviru manifestacije ”Gračaničko prelo” održane su uzložbe domaće radinosti, kao i naših tradicionalnih jela sa ovog područja.

“Ovog puta smo doneli ono što je pripremljeno u našim radionicama od naših etno haljina i rukotvorina naših članica. Kada se u našoj opštini održava ovakva manifestacija to ne može proći a da mi ne učestvujemo. Smatramo da svi zajedno treba da pokažemo šta to naša opština ima, kakvi smo mi ljudi i šta to proizvodimo”, istakla je Gordana Đorić, predsednica Udruženja žena “Avenija”.

“Dvadesetak žena je danas sa nama i pripremile su nešto od naših tradicionalnih jela kao što su pite, punjene paprike, pasulj prebranac, pite sa višnjama.Htele smo da sačuvamo od zaborava sva ta jela koja se spremaju od davnina pa sve do danas”, kaže za RTV Gračanica Gordana Toskić iz Udruženja žena “Na kašiku”.

Namera i želja organizatora je da ova manifestacija postane tradicionalna i iz godine u godinu bude sve kvalitetnija i sadržajnija.

Izvor: RTV Gračanica

Comments

Pročitaj još