• Početna>
  • Vesti>

Nušićijada u Ivanjici: Jovani Jokić studentkinji Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Ben Akibin besednički venac

Jovana Jokić, studentkinja Pravnog fakulteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici dobitnica je Ben Akibinog besedničkog venca za govorništvo u okviru akademskog programa na tradicionalnoj “Nušićijadi” koja se održava u Ivanjici od 26. do 29. avgusta.

Studentkinje Pravnog fakulteta Jovana Jokić i Anđela Dimić učestvovale su na Nušićijadi “Kad maske padnu, Nušić nastupa” , kao i vanredni profesor ovog fakulteta Ognjen Vujović.

“Kolega Branko Šaponjić i ja smo ih spremali za ovu Nušićijadu. Pored beseda ovde je održan i naučni skup na temu značaja Nušića za razvoj retorike ali i političkog i istorijskog. Centralna tačka ovog događaja su besede. Ovo je značajno za naš fakultet i ovo je tek početak, mi ćemo tek učestvovati na takmičenjima” rekao je Vujović govoreći o značaju retorike za studente prava i njihova buduća zanimanja i najavio formiranje besedničke sekcije na Pravnom fakultetu.

Kaže da je prezadovoljan besedama koje su studentkinje same pisale, i da je važnja i poruka koje su u svojim nastupima poslale.

“Naše koleginice na zaostaju za kolegama koji su došli sa Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta Union, i ne samo da ne zaostaju, nego i prednjače. ” rekao je profesor Vujović, koji je i prodekan za nauku Pravnog fakulteta.

U okviru programa “Govornik u Nušićevom i našem vremenu” profesor Vujović je imao svoje izlaganje sa kolegama sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu, i Pravnog fakulteta Union univerziteta.

Nagrađena studentkinja Jovana Jokić ističe da se pripremala mesec dana a da je potreba za pisanje besede je potekla iz vere koja ujedinjuje narod, a besedu je naslovila “Moć vere”.

“Nas u našoj pokrajini Kosovo i Metohija veže vera i svetinje koje se tu nalaze i od izuzetnog su značaja” rekla je Jokić i podsetila na primer ujedinjenja naroda u Crnoj Gori kroz veru i svetinje. “Vera nas održava koja živi, a mi je moramo podići na viši nivo” istakla je.

Anđela Dimić je istakla da su Kosovo i Metohija najbolnija tema i rana, i da je u svojij besedi pisala o slobodi, identitetu koji pokušavaju da “nam promene”. “Sve je to uzaludno, jer dok god mi postojimo, naša tradicija će da se očuva na Kosovu i Metohiji” istakla je Dimić, koja je bila pobednica takmičenja u besedništvu koje je pre dve godine bilo održano u organizaciji Kacenlarije za Kosovo i Metohiju.

“Nušićijada” se održava od 26. do 29. avgusta u organizaciji Nušić fondacije iz Beograda i SO Ivanjica i ima veoma sadržajan kulturno-umetnički i akademski program.

Izvor, foto: Radio Kosovka Mitrovica

Comments

Pročitaj još