Preminulo još 8 osoba, novih 2.434 slučajeva zaraze

Foto: Pixabay

U poslednjih 24 sata testirano je 14.447 osoba, od toga su 2.434 novozaražene koronavirusom. Nažalost bitku sa virusom izgubilo je osam osoba.

Trenutno se na respiratoru nalazi 65 osoba, a u bolnici se nalazi 1.079 pacijenata. 

Kovid bolnice ubrzano se pune, tako je i na Infektivnoj klinici u Beogradu. Dnevno se pregleda od 160 do 170 ljudi, znatno više nego prethodnih nedelja.

Zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti Ivana Milošević rekla je za RTS da pacijent sa najtežom kliničkom slikom ima 29 godina, a među obolelima najviše je nevakcinasinih.

Prema njenim rečima, od Hipokrata glavni etički motiv za one koji se bave medicinom je da ne smemo da naškodimo našem boleniku.

“Odlukom zdravstvenih radnika da ne prime vakcinu protiv kovida, što znači da sutra mogu da zaraze bolesnike, ruši se višemilenijumski etički koncept u medicini”, zaključila je dr Milošević.

U Srbiji je do sada više od 110.000 građana primilo treću dozu vakcine protiv koronavirusa, rekao je Tanjugu direktor Doma zdravlja Savski venac Zoran Bekić.

Bekić je istakao da brojevi govore o tome da je još uvek usporena vakcinacija u Srbiji prvom i drugom dozom, dok je veće interesovanje za treću dozu. 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić saopštio je da je u glavnom gradu sa jučerašnjim danom bar jednom dozom vakcinisano više od 56 odsto punoletnosg stanovništva prestonice, odnonsno oko 773.000 građana.

Ministar prosvete Branko Ružić uputio je dopis školskim upravama, osnovnim i srednjim školama i jedinicama lokalne samouprave o planu obrazovno-vaspitnog rada za sledeću nedelju, a na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, formiranog od strane Kriznog štaba.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još