• Početna>
  • Vesti>

Vlajić: Presuda Todosijeviću pokušaj da se disciplinuje ceo jedan narod

Ne stišavaju se oštre reakcije na odluku pravosudnih vlasti u Prištini da predsednika Opštine Zvečan Ivana Todosijevića kazne sa dve godine zatvora zbog njegovih stavova o događanjima u Račku.

Advokat Nebojša Vlajić kaže za RTS da presuda još nije dostavljena ni njemu, ni Todosijeviću, kao i da to što za nju saznajemo putem medija govori kome je namenjena – čitavom jednom narodu koji želi da se takvom presudom disciplinuje. Ova presuda nije smela uopšte da se desi, niti je za ovako nešto moglo da se odgovara, u demokratskim društvima to ne sme da postoji, poručuje Vlajić.

Pored sudija, lokalnih predstavnika, političara, pravoslavne crkve, oglasio se i civilni sektor i zatražio poštovanje Briselskog sporazuma u slučajevima suđenja Srbima na Kosovu. Jedina reakcija iz međunarodnih krugova stigla je iz Brisela i u njoj se kaže da je prekršen Briselski sporazum.

“Ovo je toliko veliki problem da nije iznenađenje što je EU reagovala, međutim smatram da su u ovom slučaju morali da reaguju ranije”, rekao je Vlajić.

Istakao je da se Briselski sporazum od strane prištinskih institucija masovno krši.

“Toga smo svedoci svakoga dana i jednostavno sudije posmatraju šta rade nosioci kosovske vlasti i shvataju da je nepoštovanje Briselskog sporazuma poželjno, njih niko do sada nije ozbiljno ukorio zbog toga, niti je iko to postavio kao problem”, naglasio je Vlajić.

“Mislim da ovo poslednje upozorenje Evropske unije neće proizvesti nikakvo dejstvo, jer je moralo da bude učinjeno znatno ranije, sastav tog veća je bio poznat pre puno meseci. Drugo, to je upozorenje, rekao bih narodski, bez zuba i neće proizvesti nikakvu posledicu”, dodao je advokat.

Na pitanje šta je sada pravni lek, Vlajić kaže da je ovaj postupak sada pravosnažno završen i moguća su vanredna pravna sredstva poput zahteva za zaštitu zakonitosti vrhovnog suda u Prištini ili obraćanje ustavnom sudu u Prištini.

“Mi ćemo to svakako uraditi, međutim ovde nam presuda još uvek nije dostavljena ni meni ni okrivljenom Todosijeviću. Sama ta činjenica da se presuda dostavlja putem štampe i putem sredstava medija govori kome je ona namenjena – da je namenjena samo okrivljenom bila bi dostavljena njemu, ona je namenjena čitavoj jednoj zajednici, čitavom jednom narodu koji želi sa takvom presudom da se disciplinuje”, poručuje Vlajić.

Ističe da ovom prilikom ne komentariše presudu, jer je još nije video, već postupak i situaciju koja je nastala.

“Ova presuda nije smela uopšte da se desi”

Presuda je, kao stvari stoje, za verbalni delikt, a Vlajić kaže da zvanično to krivično delo ne postoji.

“Međutim, on je optužen za krivično delo je je verbalno učinjeno i to se svodi za verbalni delikt. Zato ne bi smeo da odgovara niko, jer mi imamo pravo da iznesemo mišljenje o događajima iz prošlosti. Ja mogu da kažem da Amerikanci nisu bacili atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, mogu da kažem da Jasenovac nije postojao – zbog toga neću otići u zatvor, ispašću glup ili možda nešto više od toga, ali zatvor mi za te stvari ne preti”, naveo je Vlajić.

Na pitanje da li je neko na Kosovu pre ovoga osuđen za slično krivično delo, Vlajić kaže da mu nije poznato.

“Ova presuda nije smela uopšte da se desi, niti je za ovako nešto moglo da se odgovara, u demokratskim društvima to ne sme da postoji, a kršenje Briselskog sporazuma je došlo na kraju i to je međunarodna zajednica tek sada priznala, ono je počelo još pre dve godine kada je suđenje počeo u Prištini”, kaže advokat.

Navodi da suđenje uopšte nije smlo da se održi u Prištini, jer je navodno delo učinjeno u Zvečanu, već da je moralo da bude suđeno u Kosovskoj Mitrovici.

Govoreći o tome ko može da izvrši najveći uticaj na pravosudne vlasti da procesi budu pravedni i zasnovani na činjenicama, neopterećeni etničkim odnosom, Vlajić kaže da veruje da će se ovaj postupak na kraju završiti onako kako i mora – oslobađajućom presudom i priznanjem da smo slobodni, da imamo slobodu mišljenja i da to mišljenje možemo da kažemo.

“U demokratskom društvu ne bi trebalo i ne bi smeo da iko vrši pritisak na pravosuđe, tako da ne bi smelo da se to desi ni u ovom slučaju. Međutim, kosovsko pravsuđe se dokazalo kao nesposobno, nespremno i nevoljno da objektivno i fer sudi u postupcima gde su uključeni interesi različitih naroda”, zaključio je Vlajić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još