• Početna>
  • Vesti>

“Gračaničko prelo” i treći Međuopštinski sajam meda 28. avgusta u Gračanici

Turistička organizacija Gračanice i Udruženje pčelara „Nukleus“, 28. avgusta na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, na platou ispred opštine Gračanica, organizuju manifestaciju “Gračaničko prelo” i treći Međuopštinski sajam meda.

Manifestacija će početi u 16:00 časova i biće posvećena obeležavanju 700 godina od nastanka monumentalne crkve posvećene Blagoveštenju Bogorodičinom. Kako je saopšteno iz TOG-a, cilj je podsećanje na prave duhovne i tradicionalne vrednosti, i čuvanje od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju, običaje i kulturu, “sve ono što su naši preci ostavili nama da čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima”, navodi se u saopštenju TOG-a.

“`Gračaničko prelo` je manifestacija koja je koncipirana kao duhovno – kulturna i etno manifestacija, koja ima za cilj da na najbolji način predstavi bogatu istoriju i tradiciju opštine Gračanica i koja će u narednim godinama postati čuvar narodne tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva”, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Gračanice.

Dodaje se da će u okviru manifestacije biti organizovana izložba domaće radinosti.

“Konceptom manifestacije predviđeno je da se na jednom mestu okupe udruženja, folklorni ansambli, kulturno – umetnička društva i zanatske radionice, ali i proizvođači domaće hrane, meda, vina i rakije. Međutim, trenutna epidemiološka situacija i nove mere koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19 uticale su na samu organizaciju manifestacije `Gračaničko prelo` i neke od planiranih aktivnosti su nažalost uklonjene iz programa, zbog nedostatka potrebnih potvrda za učestvovanje na manifestaciji”, napominje se u saopštenju.

Iz Turističke organizacije ističu da je veliko zadovoljstvo okupiti na jednom mestu ljude koji svojim trudom, radom i zalaganjem, rade na očuvanju narodnog stvaralaštva, a koji će kroz igru, pesmu i najlepše zvuke predstaviti šarenolikost kulture našeg naroda.

Manifestacija „Gračaničko prelo“ biće organizovana uz poštovanje preporučenih epidemioloških mera. Svi posetioci moraju nositi maske poručuju iz Turističke organizacije Gračanica.

Izvor i foto: Gračanica online

Comments

Pročitaj još