• Početna>
  • Vesti>

Petković o presudi Ivanu Todosijeviću: Priština pokušala da stavi flaster na usta srpskom narodu na KiM

Foto Kancelarija za KiM

Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru Kosova i Metohije u albanskim sredinama jer je Priština pokušala ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora, navodi za RTS direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Petar Petković je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je odluka sramna, neprihvatljiva da predstavlja instrument prištinskih političara da se obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Juče je crnim slovima zapisana takozvana vladavina prava na prostoru KiM u albanskim sredinama jer je Priština pokušala ne samo Ivanu Todosijeviću nego i celom srpskom narodu da stavi flaster na usta. I to bi bilo dobro da primeti i Tviter i mnoge zapadne zemlje koje govore o demokratiji i slobodi govora i upravo ono što se desilo u ovoj presudi gde se presuđuje čoveku da ide u zatvor na dve godine samo zato što je govorio istinu je apsolutno neprihvatljivo”, ocenjuje Petković. 

Ističe da je odlukom suspendovano pravo na slobodu mišljenja i govora i na tlu moderne Evrope u 21. veku i da se na ovaj način nastoji da se Srbima zabrani pravo na mišljenje, slobodu govora i iznošenje istine.

Ističe da je Ivan Todosijević rekao samo ono što danas oseća i zna svaki Srbin, ali i svako onaj kome su istina i pravda na prvom mestu, a stav o Račku jasno i glasno je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Dodaje i da je presudom najdirektnije kršenje Briselskog sporazuma u tački 10. koja se odnosi na pravosuđe, a kojom je dogovoreno da u predmetima koji dolaze iz srpskih sredina većinski odlučuju sudije srpske nacionalnosti.  

“Gde se između ostalog kaže da u onim predmetima koji dolaze iz većinskih srpskih sredina treba da odlučuju ona postupajuća veća gde su dva Srbina i jedan Albanac. Međutim u praksi se dešava da uvek odlučuju tri Albanca i u slučaju Ivana Todosijevića odlučivala su opet tri Albanca. Albanci su tužili, Albanci su sudili, a oni su apsolutno pristrasni kada je reč o Srbima”, ističe gost Jutarnjeg dnevnika.

Poručuje da će povodom ove presude biti održane hitne konsultacije Srpske liste sa rukovodstvom Republike Srbije.

“Ono što je važno da svi dobro razumemo je da  će pre svega Srpska lista zajedno sa Beogradom detaljno razmotriti celu situaciju. U tom smislu zakazali smo i hitne konsultacije sa Srpskom listom. Videli smo da će Srpska lista razmotriti učešće na lokalnim izborima”, poručio je Petković.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još