• Početna>
  • Vesti>

Gradonačelnici opština na Severu Kosova pozdravljaju odluku srpskih sudija

“U ime građana naših opština pozdravljamo odluku srpskih sudija kojom se jasno šalje poruka Prištini da je nedopustivo kršenje briselskog sporazuma o pravosuđu na štetu srpskog naroda, u slučaju Ivana Todosijevića, a na osnovu koga su naše sudije integrisane u kosovski sistem.

Istovremeno, pozivamo ministarku pravde Prištine Aljbuljenu Hadžiju da prestane da preti srpskim sudijama i trenira strogoću, i da što pre pokrene postupak kojim bi se utvrdila odgovornost za nepoštovanje briselskog sporazuma, kojim se Srbima garantuje da u sudskim većima budu dvoje sudija srpske nacionalnosti a jedan albanske, što je potvrdio u svojoj izjavi u ime EU i Petar Stano.

Gospođi Hadžiju mora biti jasno da je štrajk srpskih sudija reakcija a ne akcija, jer je kršenjem briselskog sporazuma ugrožen vitalni interes srpskog naroda, kao i pravo na pravdu i pravično suđenje.

Priština mora biti svesna da je štrajk srpskih sudija samo jedan protest na talasu nezadovoljstva srpskog naroda koji će se nastaviti u danima pred nama jer je dužnost svakog slobodnog građanina da podigne glas protiv tiranije”, stoji u saopštenju gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova.

Izvor: RKM (saopštenje)

Foto: Kossev

Comments

Pročitaj još