• Početna>
  • Vesti>

Eparhija raško-prizrenska apeluje na promenu presude Todosijeviću

Eparhija raško-prizrenska ocenila je da je presuda Ivanu Todosijeviću izazvala ozbiljnu zabrinutost i uznemirenje među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, jer se radi ne samo o nesrazmernoj presudi, već je prekršen dogovor u Briselu da u sudskim predmetima nad srpskim građanima moraju biti angažovana dvoje sudija Srba i jedan Albanac kako bi se izbegle jednostrane odluke.

Izražavajući najveću zabrinutost zbog te odluke i posledica koje ona može da izazove na međuetničke odnose na Kosovu i Metohiji, Eparhija raško-prizrenska apeluje da se nađu svi pravni načini kako bi se nepravedna odluka promenila.

Iz Eparhije ističu da je u donošenju te presude u sudskom veću sedelo troje sudija kosovskih Albanaca.

“Dok se Srbima meri svaka reč, kosovski lideri bez ikakvih problema iznose stavove o srpskom narodu koji podstiču na gotovo svakodnevne incidente koji ugrožavaju opštu bezbednost i vređaju naš narod koji ovde 20 godina živi pod konstantnom etničkom diskriminacijom”, ukazuje Eparhija u pisanom reagovanju.

“Napominjemo da su kosovske institucije veoma selektivne u pravosuđu kada je reč o slučajevima koji se odnose na pripadnike srpskog naroda jer se, na primer, odluka Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visoki Dečani bez ikakvih pravnih posledica ignoriše od strane institucija već pet godina, iako je reč o otvorenom kršenju zakona. Etnička jednostranost i isključivost u pravosuđu ozbiljno narušava poverenje u institucije i nimalo ne vodi unapređenju međunacionalnih odnosa”, podvlače iz Eparhije.

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još