Otvorena kulturna manifestacija “Sokolica 2021”

Izložbom likovnih radova umetnika Branislava Baneta Ilića i njegovog sina Marka u ugostiteljsko – turističkom kompleksu u Banjskoj otvorena je kulturna manifestacija “Sokolica 2021”.

O stvaralaštvu Ilića govorio je umetnik Nenad Jero Radenković.

“Njegova dela su manje više jednog opšteg senzibiliteta gde preovladava jedna toplina, mekoća, odsustvo drame, vlada koloritom, paletom, iluzijom prostora, perspektivom. Svako može pronaći sebe u njegovom delu, pronaći detalj svog zavičaja ili svog kraja gde je živeo, obzirom da Bane ima dobar deo i urbanog u svom slikarstvu”, rekao je Radenković.

“Imam deset radova novih na drvetu, ikone su u pitanju, to je jedna posebna tehnika kojom se ja bavim već 10-tak godina i mislim da će posetioci da budu zadovoljni izloženim radovima”, kaže Marko Ilić.

Kulturna manifestacija “Sokolica 2021” trajaće nedelju dana, a kako navode organizatori manifestacija ove godine broji 40 učesnika iz celog regiona.

“Ono što je važno reći jeste da je to 25 po redu kulturna manifestacija Sokolica što govori već dovoljno koliko dugo traje, a ono što je najvažnije da ima kontinuitet u radu”, rekla je predsednica KUD “Zvečan” Jelena Nikić.

Manifestaciju “Sokolica 2021” otvorio je predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević uputivši posebnu zahvalnost Banetu Iliću koji je, kako je rekao, pre 25 godina imao hrabrosti i smelosti da krene u jednu priću koja traje i danas.

Organizator manifestacije “Sokolica 2021”, jedne od najstarijih kulturnih smotri na ovim prostorima, je KUD “Zvečan”, a pokrovitelj Kancelarija za KiM i opština Zvečan.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još