• Početna>
  • Vesti>

Izložba “Tako su govorili naši preci” u Zvečanu: Da smo zajedno i u volji i u nevolji

U okviru 25. kulturne manifestacije “Sokolica 2021” večeras je u holu Doma kulture Trepča u Zvečanu otvorena izložba “Tako su govorili naši preci” čiji je koncept osmislio Srpski nacionalni savjet Crne Gore. Izloženi materijal je dokumentarnog karaktera i podrazumeva panoe sa likovima i porukama jedinstva i rodoljublja znamenitih Srba sa područja Crne Gore, od Jovana Vladimira, preko Nemanjića i Njegoša, do mitropolita Amfilohija.

“Godinama se trudima da budemo zajedno i da to zajedništvo održimo, da očuvamo ono najvažnije – tradiciju i istoriju srpskog naroda na najširem prostoru rasejanja, a posebno ovde u regionu” rekao je na otvaranju izložbe predsednik Srpskog nacionalnog savjeta iz Crne Gore Momčilo Vuksanović i dodao da je ova izložba način da se pokaže milenijumska pripadnost srpskog naroda prostoru Crne Gore.

“Ovde je milenijumsko svedočanstvo od Svetog Jovana Vladimira, pa do blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, onako kako su oni govorili o srpskom narodu na prostoru Crne Gore. Kao da su znali da u jednom trenutku će oni morati da budu svedoci onoga što mi u ovom trenutku branimo” istakao je Vuksanović.

On je pozvao na međusobno jedinstvo i podršku.

“Ako hoćemo da se sačuvamo, moramo biti jedni uz druge i u volji i u nevolji” rekao je Vuksanović i zato je, prema njegovim rečima, ova izložba već postavljana širom Crne Gore, Srbije i regiona.

Goste iz Crne Gore pozdravila je predsednica KUD “Zvečan” Jelena Nikić i zahvalila na bratskoj podršci i rečima ohrabrenja u svoje i u ime predsednika zvečanske opštine Ivana Todosijevića.

Program je upotpunjen izvornom narodnom pesmom pevačke grupe KUD Zvečan, koji je ujedno i organizator kulturne manifestacije “Sokolica”.

Manifestacija “Sokolica” nastavlje se sutra Dečjom likovnom kolonijom koja će biti održana u 11h, u OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” u Zvečanu.

Pokrovitelji ove tradicionalne kulturne manifestacije su Kancelarija za KiM i Opština Zvečan.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još