• Početna>
  • Vesti>

Počinje kulturna manifestacija “Sokolica 2021”: Četvrt veka umetničkog saborovanja

Izložbom likovnih radova umetnika Branislava Baneta Ilića i Marka Ilića, večeras će u Zvečanu početi 25. Kulturna manifestacija „Sokolica 2021“. Program otvaranja biće održan u Turističkom kompleksu „Rajska banja“ u Banjskoj, sa početkom u 19h. Ove godine, „Sokolica“ će okupiti mnoštvo likovnih i literarnih stvaralaca iz zemlje i regiona, što prethodne godine, iz epidemioloških razloga, nije bilo moguće.

„Obogatili smo program, i uz poštovanje svih epidemioloških mera, ove godine ćemo imati više od 40 učesnika,  akademskih slikara i pesnika – kako sa Kosova i Metohije i iz centralne Srbije, tako i iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske…. Oni će svi biti sa nama i ovakva umetnička saborovanja su na ponos naše opštine“ rekla je gostujući u Jutarnjem programu Radija Kosovska Mitrovica Jelena Nikić, predsednica KUD „Zvečan“ koji je organizator manifestacije.

Nakon večerašnjeg otvaranja i izložbe radova Baneta Ilića, jednog od osnivača „Sokolice“, sutra će u holu Doma kulture „Trepča“  u Zvečanu, u 19 i 30 biti otvorena izložba pod nazivom „Tako su govorili naši preci“ koju su pripremili gosti iz Crne Gore , a koja je već predstavljeni publici širom regiona ali i Evrope.

Narednih dana, uslediće dečja likovna kolonija, pesničlki susreti , obilazak manastira Banjska, Sokolica, Devine Vode i jezera Gazivode. I ove godine biće uručena tradicionalna priznanja – „Povelja svetog Luke“ u oblasti likovnog stvaralaštva, odnosno „Pesničko uspenije“ – u oblasti književnosti. Manifestacija će trajati sedam dana, do nedelje 29. avgusta.

Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i opština Zvečan.

Manifestacija “Sokolica” traje već 25 godina i samim tim je jedna od najstarijih kulturnih smotri na ovom podneblju. Ne samo što je dugovečna, već je uspešno sačuvan i njen kontinuitet, tako da je organizovana i održavana i u najneverovatnijim uslovima.

Izvor i foto: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još