Kancelarija za KiM: Dvanaestogodišnjeg dečaka iz Kosovske Kamenice napala grupa Albanaca

Dvanaestogodišnji dečak srpske nacionalnosti Mihajlo S. napadnut je danas oko 14 sati u centru Kosovske Kamenice. Njega je, bez ikakvog povoda, napala grupa starijih Albanaca i nanela mu povrede po licu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Dečak, inače učenik petog razreda osnovne škole “Desanka Maksimović”, je hospitalizovan u bolnici u Kosovskoj Kamenici i pored fizičkih povreda, pretrpeo je ogroman stres, dodaje se.

Prema rečima njegovog oca sa kojim sam razgovarao, dečak je išao u prodavnicu što čini svakoga dana, međutim po povratku ga je napala grupa huligana i vređala na albanskom jeziku. Kancelarija za Kosovo i Metohiju pružiće svu raspoloživu pomoć porodici povređenjog dečaka i obezbediti najbolju moguću negu.

“Mihajlo je napadnut samo zato što nosi srpsko ime i prezime i govori srpskim jezikom. On je žrtva obesti ekstremista koji gaje otvorenu mržnju prema svemu srpskom i žele etnički čisto Kosovo i Metohiju. Za takvo ponašanje dobijaju otvorenu podršku Prištine koja politikom nekažnjavanja idu na ruku izgrednicima” stoji u saopštenju.

Njegove povrede i stres koji je doživeo sramota su pre svega međunarodne zajednice za koju ne postoje srpske suze i muka koju naši sunarodnici svakoga dana doživljavaju deklarišu se kao uzredni incidenti. Neka pitaju Mihajla ili njegove drugare i roditelje kako se posle ovog napada osećaju, dodaje se.

Nažalost, antistrpsko raspoloženje i uzavrela retorika koju svakoga dana slušamo iz Prištine generiše i stimuliše ovakve napade prema Srbima, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

“Zbog toga još jednom tražimo i ovim putem, a zatražićemo i zvanično da se poveća bezbednost u srpskim sredinama na prostoru Kosova i Metohije, a da međunarodne organizacije na KiM izvrše snažan pritisak na vlasti u Prištini da prekinu sa politikom nekažnjavanja i najoštrije sankcionišu počinice” zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments