• Početna>
  • Vesti>

Epidemijska situacija sve ozbiljnija, delta soj postaje dominantan

Od početka epidemije u Srbiji je otkriven 739.561 slučaj koronavirusa, a preminulo je 7.195 osoba. Procenat smrtnosti je 0,97 odsto. Testirano je ukupno 4.883.713 uzoraka.

Epidemijski podaci upozoravaju iz dana u dan, sve više i više. U Srbiji postaje dominantan delta soj, koji se brže prenosi, a čiji simptomi u početku nisu znak za uzbunu. 

Prema poslednjem preseku, potvrđena su 1.592 nova slučaja koronavirusa na osnovu 12.773 testirana uzorka, a preminulo je sedam osoba.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima je 29 pacijenata, od ukupno 925, koliko ih je na bolničkom lečenju.

Epidemijska situacija u Srbiji – dodatno će se pogoršati zbog izuzetno agresivnog delta soja, upozorava direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

“Vidimo da se širom sveta pogoršava epidemiološka situacija, a ako se obuhvat vakcinacije značajno ne poveća u narednom periodu, možemo očekivati i značajno veći broj obolelih koji završavaju u jedinicama intenzivne nege i, nažalost, umiru”, upozorila je ministarka za rad i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još