• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici položen kamen temeljac Univerzitetskog centra: Studenti su zalog našeg opstanka

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, rektor prištinskog Univerziteta Zdravko Vitošević i predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, položili su danas u Kosovskoj Mitrovici kamen temeljac za izgradnju  novog objekta Univerzitetskog centra.

Ova zgrada biće podignuta sredstvima Vlade Srbije i Kancelarije za KiM i kada bude završen, u savremenom Univerzitetskom centru biće smeštene zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta i zgrada Rektorata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je ovom prilikom da kamen temeljac koji je danas položen, nije običan kamen temeljac, već da je to temelj srpske sloge i jedinstva.

„Zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo uvek biti – i Srpska lista , i naš univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost. Reč je o izuzetnoj investiciji, o kapitalnom projektu koji vredi 720 miliona dinara“ rekao je Petković i dodao da je to najznačajniji projekat za opstanak i ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

„Ta zgrada univerziteta, jeste zgrada budućnosti, tamo gde se školuju naša deca i tamo gde imamo mogućnosti da napredujemo kao narod u svakom smislu“ istakao je Petković.

Petković ističe da se početkom realizacije projekta izgradnje nove zgrade Univerziteta, ispunjava još jedno obećanje koje je u februaru, na sastanku u Kuršumliji, dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je tada rekao da će država odvojiti novac za izgradnju obrazovnog kompleksa.

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravko Vitošević naglasio je da je ove godine univerzitet
samo u prvom upisnom roku upisao za deset odsto više studenata nego prethodne i zahvalio Vladi Srbije, predsedniku i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju na zalaganju da Kosovska Mitrovica dobije kako je rekao „najlepšu i najfunkcionalniju zgradu“ u gradu.

„Ja vam obećavam da će ovo biti stub opstanka i ostanka našeg naroda, ali na najkvalitetniji način, samo onako kako treba i kako evropski standardi nalažu. Ovom zgradom, dobićemo prostor, opremu i kadrove koji će na najbolji i najkompetentniji način edukovati naše mlade ljude koji će biti sposobni da svoja znanja i veštine primene u onim oblastima u kojima se obrazuju“ istakao je rektor i podvukao da će u ovoj zgradi biti smeštena četiri fakulteta i rektorat. 

Vitošević je podsetio da se na deset fakulteta sa 96 studijskih programa, trenutno obrazuje preko deset hiljada studenata.

„Oni su zalog naše budućnosti, oni su zalog našeg opstanka na ovim prostorima“ dodao je Vitošević.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić rekao je u svom obraćanju okupljenima da nema lepšeg dana za Kosovsku Mitrovicu, jer ovakvi zajednički poduhvati potvrđuju da je veza srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i Beograda – neraskidiva.

„U poslednje vreme, mnogi pokušavaju da ovo naše jedinstvo i slogu naruše, ali neće im uspeti. Jer ovo pokazuje da smo svi na jedinstvenom putu, u trajnoj i neraskidivoj vezi sa Beogradom.  To je naša odlučnost da stvaramo i da gradimo. Potrebno je strpljenje, ali sloga iznad svega“ rekao je Spirić.

Podsetimo, ukupna površina objekta iznosiće 10.500 metara kvadratnih i prostiraće se na četiri sprata sa podrumom i galerijom. Zgrada će posedovati sve potrebne kabinete, učionice, laboratorije, amfiteatre, biblioteke sa čitaonicama, IT centar, svečanu salu, restoran, terasu, kuhinju i biće opremljena po najvišim standardima.

Zgrada Univerzitetskog centra biće podignuta u iulici Džona Kenedija, na mestu gde se donedavno nalazila zgrada stare osnovne škole „Branko Radičević“.

Rok za završetak radova je šest meseci.

Izvor i foto: radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još