• Početna>
  • Vesti>

Šta se krije iza predloga Vilijema Vokera za ujedinjenje albanske dijaspore

Nekadašnji šef Misije OEBS na KiM Vilijem Voker predložio je osnivanje pokreta za ujedinjenje albanske dijaspore i zatražio podršku da se nađe na njegovom čelu, ne bi li Albanci, kako je naveo, dobili rezervisana mesta u parlamentima država u kojima žive. Pitanje je – šta se zapravo krije iza ovog Vokerovog predloga? Naime, prištinski mediji su preneli da se Voker, čovek dobro poznat po režiji navodnog masakra u selu Račak, pismom obratio albanskoj dijaspori u kome je naveo da je „ekonomski uticaj dijaspore veliki, ali da su njeni dugoročni efekti minimalni jer pomoć dijaspore i njen doprinos nemaju uticaja na proces odlučivanja gde se njihov novac troši, a oni na vlasti potcenjuju ekonomske veze dijaspore sa domovinom“. Voker takođe smatra da „kao nealbanac koga mnogi ljudi poštuju“, ima „najveće šanse da ujedini mnoge frakcije dijaspore širom sveta“.

Šta se krije iza Vokerovog predloga

Predsednik odbora za KiM Skupštine Srbije Milovan Drecun za Sputnjik kaže da, iako nije sasvim jasno na kakvom je tačno skupu Voker izneo ovu svoju ideju, ono što se može naslutiti je da je reč o organizovanom potezu kojim se već krenulo u stvaranje nekakvog pokreta ujedinjene albanske dijaspore.

Kako kaže, Voker je Albance puno zadužio i od njih dobro zaradio izmišljenim masakrom u Račku, a sada se ponovo pojavljuje jer smatra da je izvor dobre zarade upravo albanska dijaspora. Međutim, ističe Drecun, ovaj Vokerov predlog ipak ne treba olako shvatiti.

„Ako bi se tako nešto formiralo, iz onoga što je on naveo u svom obraćanju može se zaključiti da bi taj pokret bio usmeren u dva pravca. Jedan je da se predstavnici albanske dijaspore nađu u parlamentima zemalja u kojima žive kako bi mogli dalje da se zalažu i lobiraju za tu velikoalbansku ideju, a posebno za samozvanu državu Kosovo, a drugi pravac je da se taj pokret onda pojavi kao politički činilac u, kako je on rekao, albanskim zemljama gde bi pokušali da utiču, kao predstavnici dijaspore, na političke procese“, napominje naš sagovornik.

Voker – albanski patriota

Voker je, dodaje Drecun, osuo žestoku paljbu na vlastodršce albanske nacionalnosti u pomenutim zemljama, i rekao je da albanska dijaspora šalje mnogo novca, da ima ekonomski uticaj, ali da se taj novac troši na druge stvari, a ne na poboljšanje uslova života i ekonomski napredak.„On se sada pojavljuje i kao nekakav ekonomski stručnjak koji bi želeo da to promeni, a govorio je i o tome da su albanski političari u tim zemljama korumpirani i da imaju moć, ali da nisu patriote. Dakle, očigledna je namera da se stvori jedna organizacija koja bi vršila politički uticaj i mogla da utiče na političke procese svuda gde Albanci žive, a to bi posle lako moglo da preraste u neku, možda, političku stranku na Kosovu ili u Albaniji. U svakom slučaju, ako se krene tim putem, ne sumnjam da će Voker za to biti veoma dobro plaćen, jer sve radi samo za novac“, primećuje sagovornik Sputnjika.Komentarišući uticaj koji u SAD i međunarodnim krugovima danas ima bivši šef Misije OEBS na KiM, Drecun kaže da iako je Voker istrošena ličnost, ne treba potceniti kontakte koje i dalje ima u američkoj obaveštajnoj zajednici.

„Ne verujem da on sada ima neke posebne pozicije ni u američkoj administraciji, niti bilo gde drugo, ali sigurno raspolaže sa nekim ličnim kontaktima koje može da iskoristi za promovisanje ove ideje. Ali, nemojmo zaboraviti da iza takve ideje, za koju se čini da je već dogovorena, stoji novac veoma bogate albanske dijaspore. Dakle, takva jedna organizacija raspolagala bi ogromnim novcem za lobiranje, kojim bi se onda mogle stvarati dobre pozicije i kod pojedinih političara u raznim zemljama i među ljudima koji su javne ličnosti“, ukazuje Drecun.

Izvor Sputnjik

Comments

Pročitaj još