Rakić: Jedinstvom osujećujemo plan albanskih partija

Albanske partije pokušavaju ujedinjavanjem na lokalnim izborima 17. oktobra, u opštinama gde Srbi čine većinu, da izazovu “politički zemljotres”, a Srpska lista nastoji to da predupredi pozivima na jedinstvo i odgovorno ponašanje predstavnika srpskog naroda na KiM, izjavio je predsednik Srpske liste Goran Rakić.

U intervjuu za današnju Politiku, Rakić kaže da to grupisanje albanskih političkih partija koje su, kako navodi, politički apsolutno nekomplementarne, opasnost za zaštitu srpskih interesa, a ne Srpsku listu, koja je, ističe, okosnica političke borbe za srpski narod.

“Zato je potrebno da svi budemo odgovorni i na visini zadatka. Da sitne razmirice, ukoliko ih ima, i sujetu ostavimo po strani, jer ovo nije trenutak gde smemo dozvoliti da pokleknemo i svojom neodgovornošću ugrozimo naš opstanak”, poručio je Rakić.

Na pitanje da li su realna očekivanja albanskih vođa da osvoje opštine na severu Kosmeta, on kaže da je opasnost realna, ali da je jedini način da se plan albanskih partija osujeti odgovorno ponašanje svih građana i jedinstvena podrška Srpskoj listi.

“Snaga Srba na KiM leži na snazi svih naših opština, sela i gradova, a naravno, severna Kosovska Mitrovica ima posebnu težinu i značaj. Mitrovica je glavni grad Srba na Kosmetu. Kako neko ko je u tri mandata bio na čelu grada, verujem da će Mitrovčani znati da se odupru ovim pritiscima i sačuvaju političku snagu i jedinstvo u gradu”, istakao je Rakić.

Kako kaže, nije tajna da albanski lideri pokušvaju da obesmisle briselske sporazume, pa će, ističe, i pokušaj osvajanja vlasti u srpskim opštinama biti nesumnjivo jedan od pritisaka.

“Ni pod jačim pritiscima Srbi nisu posustali, niti se odrekli budućnosti na ovim prostorima. Zato su ovi izbori, kao i oni prethodni, ali i budući, test naše odlučnosti da ostanemo i opstanemo”, rekao je Rakić.
 

Izvor: Tanjug/TV Most

Comments

Pročitaj još