• Početna>
  • Vesti>

Nove mere Vlade za suzbijanje koronavirusa, zatvaraju se noćni klubovi, nema svadbi

Kosovski Ministar zdravlja Arben Vitia potvrdio je da će od 20. avgusta noćni klubovi biti zatvoreni, kao i da će zabave, poput svadbi biti zabranjene i da u zatvorene prostorije ili javni prevoz neće moći da se uđe bez maske.

Vlada Kosova odobrila je danas nove mere za zaštitu i suzbijanje pandemije Kovida-19 usled pogoršanja epidemiološke situacije, prenosi Reporteri.

Ugostiteljski objekti moći će da rade do 22.30 časova, a bez maski nije dozvoljen ulazak ili boravak u javnim ustanovama.

“Svi državljani koji uđu na Kosovo, uključujući i one sa privremenim ili stalnim boravišnim dozvolama na Kosovu i koji dolaze iz visokorizičnih zemalja, prema službenoj listi Instituta za javno zdravlje Kosova, moraju da imaju negativan PCR test za Kovid-19, ne stariji od 72 časa”, navodi se u usvojenim merama.

Iz ove mere isključeni su:

  • Građani koji na Kosovo ulaze ili izlaze avio prevozom ili kopnenim prelazima u roku od tri sata, pod uslovom da na ulazu potpišu izjavu da će napustiti Kosovo u roku od tri sata.
  • Građani koji rade kao profesionalni prevoznici (vozači), pod uslovom da poštuju protokol o međunarodnom transportu za zaštitu od Kovida-19.
  • Građani koji prolaze kroz Kosovo organizovanim prevozom autobusom ili redovnom međunarodnom linijom, tranzitom, koji su u obavezi da potpišu izjavu da će napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.
  • Strane diplomate (i njihove porodice) akreditovane na Kosovu.
  • Osobe koje imaju potvrdu o vakcinaciji protiv Kovida-19.
  • Osobe koje poseduju test seroloških antitela – IgG sa pozitivnim rezultatom, izdat najkasnije 30 dana pre dolaska.
  • Deca mlađa od 11 godina.

Trudnice su i dalje izuzete od obaveze fizičkog javljanja na posao. Poslodavci imaju preporuku da zaposleni rade od kuće.

Nošenje maske je obavezno osim pri kretanju na otvorenom, prilikom upravljanja vozilom u kome je samo vozač i najviše četiri osobe, tokom trčanja, vožnje biciklom i vežbanja.

Zabrana organizovanja izleta i grupnih šetnji ostaje na snazi.

Dozvoljena su okupljanja u zatvorenom prostoru (sastanci, seminari, obuke), pod uslovom da se koristi 50 odsto kapaciteta prostora, a organizator je dužan da omogući fizičku distancu od jednog metra i dokaze o vakcinaciji ili negativnom testu učesnika.

Dozvoljena su okupljanja na otvorenom, masovna/društvena kao što su festivali ili koncerti, pod uslovom da se koristi 70 odsto kapaciteta prostora i uz dokaze o vakcinaciji ili negativnom PCR testu.

Od 20. avgusta do 1. septembra, jedan od ovih dokaza moraju imati svi zaposleni u preduzećima, koji su u direktnom kontaktu sa klijentima.

  • Potvrda o vakcinaciji
  • PCR negativan test na Kovid-19, ne stariji od 72 časa
  • Dokaz da je osoba preležala Kovid-19 (pozitivan PCR test izdat ne manje od 21 dan i ne više od 180 dana ili pozitivan rezultat serološkog testa na antitela IgG, objavljen pre najviše 30 dana
  • Negativan brzi anitigenski test ne stariji od 48 časova

Odgovorna lica u preduzećima dužna su da imenuju osobu koja će kontrolisati posedovanje jednog od navedenih dokaza.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju svoje aktivnosti u skladu sa odgovarajućim preporukama.

U zatvorenim prostorima dozvoljeno je korišćenje 50 odsto kapaciteta prostora, a na otvorenom 70.

Ugostiteljskim službama je dozvoljeno da obavljaju svoje aktivnosti prema redovnom rasporedu, u skladu Zakonom o unutrašnjoj trgovini i relevantnim opštinskim propisima.

Dozvoljen razmak između stolova je najmanje jedan jedan metar, za stolom je dozvoljeno da sede četiri osobe u zatvorenom prostoru, u otvorenom prostoru do šest. Svaki sto treba da bude opremljen dezinfekcionim sredstvima koja sadrže najmanje 60-70 odsto alkohola.

Delatnost trgovačkih centara dozvoljena je prema odgovarajućim uputstvima, tako da maksimalan broj kupaca u prostoriji bude jedna osoba na 8 metara kvadratnih i da se na ulazu označi dozvoljeni broj kupaca.

Operaterima putničkog drumskog prevoza dozvoljeno je da rade koristeći pun kapacitet sedišta, pod uslovom da osoblje i putnici nose masku sve vreme.

U taksiju je dozvoljeno najviše dva putnika.

Pozorištima, bibliotekama, orkestrima, galerijama, ansamblima, baletu, bioskopima, omladinskim centrima, muzejima, kulturnim centrima sa grupama ili drugim sličnim institucijama dozvoljeno je da rade koristeći 50 odsto prostora za sve aktivnosti, pod uslovom da imaju dokaze vakcinaciji i da su negativni na Kovid-19.

Dozvoljeno je organizovanje sportskih takmičenja i obuka u vezi sa protokolima i preporukama svetskih organizacija za organizovanje sportskih događaja i zaštitnim merama kosovske Vlade.

Korišćenje teretana i slične aktivnosti sprovode se tako da bude jedan klijent na 8 kvadratnih metara.

Izvor Reporteri, Kosovo Online

Comments

Pročitaj još