Predstavnici EU će nadgledati lokalne izbore na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani dobila je pozitivan odgovor predstavnika EU u vezi sa zahtevom za nadgledanje lokalnih izbora na Kosovu, prenosi Kosovo pres.

Predstavnici EU nadgledaće lokalne izbore na Kosovu 17. oktobra u punoj misiji.

Osmani je zahtev uputila u pismu 18. juna predsedniku Evropskog parlamenta Davidu Sasoliju, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepu Borelju, koji su pozitivno odgovorili na zahtev kosovske predsednice.

Za razliku od prošlih parlamentarnih izbora, na kojima je Misija EU za posmatranje izbora bila sastavljena od malog broja stručnjaka, na lokalnim izborima ove godine EU će biti prisutna sa punom misijom za posmatranje izbora na Kosovu do potvrde izbornog rezultata.

Predsednik Evropskog parlamenta Sasoli je u pismu predsednici Osmani 13. jula potvrdio spremnost Evropskog parlamenta da učestvuje u praćenju izbora na Kosovu, kao i pripremnih procedura za ovaj proces.

U međuvremenu, u pismu Borelja od 17. avgusta najavljuje se da će nakon što Evropski parlament imenuje svoje predstavnike, visoki predstavnik EU imenovati šefa misije, koji će zajedno sa timom stručnjaka doputovati na Kosovo.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još