• Početna>
  • Vesti>

Banke počele da naplaćuju čak i onlajn usluge; provizija za onlajn plaćanje do 30 dinara

U periodu pandemije koronavirusa, mnogi su se sa klasičnog, preusmerili na elektronsko bankarstvo, te umesto odlaska na šalter, novčane transakcije sada obavljaju u par klikova. Posebna pogodnost je ta što se dosad ova usluga nije naplaćivala, ali od skora, kako objavljuje Radio televizija Srbije, većina banaka koje posluju u Srbiji uvele su ovu naknadu. Razlog za to je, kažu bankari, pokrivanje troškova servisiranja.

Dušan Uzelac, urednik portala “Kamatica” kaže za RTS da nisu sve banke korigovale uslugu elektronskog plaćanja, ali jesu one najveće.

“Banke to rade, onaj deo cenovnika koji se tiče provizija, više nas zaboli nego druge provizije koje menjaju, ali banke na tri ili četiri meseca menjaju cenovnike i obaveštavaju građane”, objašnjava Uzelac.

Provizija za onlajn plaćanje kreće se od 15 do 30 dinara po nalogu, u zavisnosti od banke.

Prema njegovim rečima, godišnji troškovi bankarskih usluga su između 3.000 i 8.000 dinara. Tu spadaju i održavanje računa i sve transakcijske stvari.

Naglašava da postoje banke koje su povoljnije i da će često manje banke, koje žele nove klijente, spustiti cene pa će posle nekog vremena podići. Banke su elektronsko bankarstvo promovisale godinama unazad i sada su počele da to naplaćuju.

Izvor: RTS, Radio Kosovska Mitrovica

Foto: nativemedia.rs

Comments

Pročitaj još