• Početna>
  • Vesti>

U Srbiji 817 novih slučajeva korone, umrle još 4 osobe

U Srbiji je od poslednjeg preseka potvrđeno 817 novih slučajeva korona virusa od testiranog 7.921 uzorka.

Od posledica te infekcije preminule su još 4 osobe.

Na bolničkom lečenju je 856 pacijenata, a njih 27 je na respiratorima.

Lekari su posebno zabrinuti jer se porast broja obolelih događa već sredinom avgusta, a ne na jesen kako su prvobitno očekivali. Zato apeluju da je poslednji trenutak da svi oni koji se nisu vakcinisali to učine.

Stručnjak za imunizaciju Dragoslav Popović za RTS je rekao da sevirus, na planetarnom nivou, širi kroz nevakcinisanu populaciju.

Popović ističe da je na globalnom nivou urađen veliki posao, kada je reč o vakcinaciji, ali nažalost, ni približno onome što je postavljeno kao cilj.

“Dva su ključna problema – što je ostao veliki broj onih koji nisu zaštićeni vakcinama i što je velika nejednakost – najveći broj onih koji su vakcinisani se nalaze u najrazvijenijim zemljama, a one druge zemlje imaju problema jer tek počinju sa vakcinacijom. Ako se svi ne zaštite, niko to neće biti”, ističe Popović.

Svakodnevno smo preplavljeni informacijama o koronavirusu. Uz pandemiju imamo i infodemiju, koja mnoge zbunjuje i otežava borbu protiv kovida 19 na globalnom nivou.

Stefan Mandić Rajčević, stručnjak za infodemiju poručuje da građani, kada je reč o informacijama o koronavirusu, treba da veruju pre svega institucijama.

Epidemiolog Predrag Kon ponavlja da je vakcinacija jedini način da sevirusu stane zavrati najavljuje mogućnost uvođenja kovid-propusnica.

Comments

Pročitaj još