Obeležena hramovna slava manastira Banjska

Manastir Banjska, zadužbina srpskog srednjovekovnog kralja Milutina obeležio hramovnu slavu,  Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana.

Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Banjska  služio je Njegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije koji je čestitao vernicima veliki praznik i poručio da treba da se umnožavamo u ljubavi Hristovoj.

“Neka je srećna današnja slava Sveti prvomučenik i arhiđakon Stefan koji je posle Gospoda postradao od bezbožnih Jevreja, ali je video nebo otvoreno i slavu Božiju i to je svima posle poslužilo kao ohrabrenje da mučenički stradaju za Gospoda, da se ne odreknu svoje vere. Mnogi su mučenici sledili primer Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana”, rekao je  episkop raško-prizrenski Teodosije.

Porta manastira Banjska bila je mala da primi veran narod iz svih krajeva centralne Srbije i sa KiM.

“Da se vratimo veri, da  poštujemo veru, da budemo ljudi prvenstveno, da poštujemo starije i uvažavamo i mlađe ”, reči su prisutnih vernika.

Nakon svečane liturgije usledilo je sečenje kolača. Ovogodišnji domaćini ističu da je ovo velika čast i ponos za njih i njihovu porodicu.

“Velika je radost mogu da kažem i privilegija da sam danas sa svojom porodicom i porodicom moga kuma dr Radovana Kovačevića i sa bratstvom ove svetinje domaćin slave manastira Banjska u čast Svetog Stefana arhiđakona i prvomučenika koji je stradao u veri za Hrista. Posebno me raduje da je danas u manastiru na liturgiji puno mladog sveta, puno dece i to samo govori da je manastir Banjska bio i ostao tu u središtu da nas okuplja”, rekao je za TV Most domaćin Dragiša Milović iz Zvečana.

Kralj Milutin upokojio se 1321. godine u Nerodimlju odakle ga je arhiepiskop Danilo Drugi preneo u Banjsku. Turci su porušili manastir 1389. godine a telo svetog kralja je preneto u Bugarsku gde se i danas nalazi u crkvi Svete Nedelje u Sofiji.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još