• Početna>
  • Vesti>

Koronavirus potvrđen kod još 1.005 osoba u Srbiji, 5 osoba preminulo

Borbu sa kovidom izgubilo 5 pacijenata, koronavirus potvrđen kod još 1.005 osoba

U Srbiji je koronavirus potvrđen kod još 1.005 ljudi, od testiranih 10.712 uzoraka. Od posledica zaraze preminulo je 5 osoba. Na respiratorima se nalazi 25 pacijenata.

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava. Ono na šta su upozoravali epidemiolozi i infektolozi stiglo je i brže nego što su procenjivali – prešli smo broj od hiljadu novoobolelih dnevno.

Sve više kovid pacijenata je na bolničkom lečenju. 

Dominantan je delta soj virusa koji je u našoj zemlji registrovan početkom jula.

Struka upozorava da je vakcinacija jedini način da se virusu stane zavrat.

Aleksandra Radovanović Spurnić, infektolog i pomoćnica direktorke kovid bolnice u Batajnici naglašava da situacija nije laka. 

“Otvaramo nove poluintenzivne nege, otvaramo večeras ili sutra ujutru novu intenzivnu negu i borimo se. Ono što je u ovom talasu jako značajno to je da su kod nas u bolnici nekoliko porodica čitavih – i roditelji i deca”, rekla je Radovanović Spurnićeva.

Epidemiolog Predrag Kon naveo je da je zbog pogoršane epidemijske situacije neophodno da se ponovno razmotri pooštravanje mera ili uvođenje kovid propustnica.

Prema njegovim rečima, mora se pod jedan – pojačati vakcinacija, jer to je najjača i specifična mera borbe, a onda i sve ostale mere koje sprečavaju kontakte.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još