• Početna>
  • Vesti>

Zečević: Nemačka sigurno podržava “Otvoreni Balkan”, Kurti odbijanjem puca sebi u nogu

“Otvoreni Balkan” je izvorno inicijativa SAD i EU i ona sigurno ima podršku Nemačke, s obzirom na to da je njena uloga u EU velika, kaže za Kosovo onlajn Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije u Beogradu, povodom polemike između Tirane i Prištine o stavu Berlina o ovom pitanju. 

“To je apsolutno zapadna ideja, ideja zapadnih sila, SAD i EU, a u Uniji Nemačka ima ključnu ulogu”, rekao je Zečević za Kosovo onlajn. 

Objasnio je da je inicijalna ideja bila da, pošto u ovom trenutku nema prijema zemalja Zapadnog Balkana u EU, da se njihov privredni razvoj pospeši međusobnim otvaranjem tržišta i da se pojača privredna razmena da bi kroz svoje unutrašnje balkansko tržište pokušali da povećaju standard stanovništva i da se približavaju standardu koji važi u EU. 

Zečević smatra da je ova incijativa bila međukorak do članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU u budućnosti i pokušaj da se premosti taj period. 

Povodom sporenja albanskog premijera Edija Rame, koji je jedan od potpisnika “Otvorenog Balkana”, i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koji odbija da se priključi toj inicijativi, Zečević kaže da je Kurti obuzet svojim nacionalizmom.

“Što se tiče Rame i Kurtija, Kurti je obuzet svojim nacionalizmom i ne vidi o čemu se tu radi. U političkom smislu, to je Kurtijev potpuno destruktivan korak i sam sebi je time pucao u nogu”, navodi Zečević. 

Na to što je Kurtijev politički savetnik Jeton Zuljfaj negirao izjavu albanskog premijera Edija Rame, da nemačka vlada podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” i navoda da Nemačka podržava Zajedničko regionalno tržište u okviru Berlinskog procesa, Zečević kaže da su Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” komplementarni i da se upotpunjuju. 

On kaže da Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” nisu nepotrebno dupliranje, kako navodi Kurtijev savetnik. 

“Nije to nepotrebno dupliranje. Berlinski proces ima druge namene, a to je ubrizgavanje sredstava iz EU u Zapadni Balkan da bi se pospešila ekonomija. Berlinski proces i “Otvoreni Balkan” upotpunjuju jedan drugog. Nemci su hteli da pospešuju Zapadni Balkan većim finansijskim injekcijama, a “Otvoreni Balkan” je mobilisanje unutrašnjih resursa, pojačavanje privredne rezmene i povećanje standarda. I jedno i drugo je komplementarno”, smatra Zečević.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još