• Početna>
  • Vesti>

Nove antikovid kosovske vlade mere: U restorane samo vakcinisani ili uz negativan PCR test

Na današnjoj sednici kosovske vlade doneta je odluka o uvođenju novih mera za suzbijanje pandemije kovid-19, koje se, pre svega, odnose na ugostiteljstvo, prenosi Koha.

U skladu sa novim merama građani će moći da posećuju ugostiteljske objekte, samo ukoliko su vakcinisani ili poseduju negativan PCR test, urađen u poslednja 72 sata.

Ministar zdravlja Arben Vitia je na konferenciji za medije, naglasio da će se nadzor za sprovođenje novih mera na snazi značajno povećati.

Istakao je da je razlog uvođenja novih mera, koje stupaju na snagu od 20. avgusta, sve veći broj zaraženih delta sojem kovida -19.

“Budući da je delta soj dominantan u većini evropskih zemalja, talas širenja nije mogao zaobići ni našu zemlju. Stopa distribucije u poređenju sa alfa varijantom je najmanje četiri puta veća. Ta varijanta dominira u više od 80 odsto novih slučajeva kovid-19, što nas dovodi do uvođenja novih mera”, rekao je Vitia.

Na konferenciji za medije rečeno je da je za suzbijanje pandemije koronavirusa, angažovano 50 medicinskih sestara za proces vakcinacije i izdvojeno je 80.000 evra.

Izvor: Kosovo online / Koha

Foto: Koha

Comments

Pročitaj još