• Početna>
  • Vesti>

Anđelković: Neverovatno je da Kurti može da prkosi Americi

Dogovor iz Bele kuće ostao je mrtvo slovo zbog opstrukcije kosovskog premijera Aljbina Kurtija, pišu “Novosti” i navode da Beograd očekuje odlučnu reakciju Zapada, pre svega SAD kao potpisnika Vašingtonskog sporazuma, na to što Kurti uporno minira ne samo dogovore parafirane u Beloj kući, nego i one potpisane u Briselu.

Ukoliko ta reakcija izostane, biće jasno da Aljbin Kurti “ne solira”, već da ima prikrivenu podršku pokrovitelja kosovske nezavisnosti, prenose “Novosti”.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za da je to test i za Vašington i Brisel. 

“Kurti ili njih ponižava ili oni ‘igraju’ sa njim da varaju Srbiju. Ako uistinu misle ozbiljno ono što je rečeno u Vašingtonskom i Briselskom sporazumu, onda su te sile dužne da izvrše pritisak na Kurtija. Neverovatno je da on može da prkosi Americi, pre bih rekao da je to moguće uz prećutni pristanak samih SAD”, rekao je Anđelković. 

Smatra da je bivši predsednik SAD Donald Tramp očigledno imao nameru da se nešto uradi, a da ćemo sada videti da li Bajdenova administracija od toga odustaje, iako se do sada izjašnjavala u prilog Vašingtonskom sporazumu. 

“Ako Amerika ne reaguje zbog Kurtijevog postupanja, onda nam problem prave SAD, a ne prištinski premijer”, kaže Anđelković.

Za bivšeg diplomatu Zorana Milivojevića takođe nema dileme da Kurti ima podršku pojedinih zapadnih mentora kosovske nezavisnosti. 

“On se ne bi ovako ponašao da nema prećutnu podršku. Jer, u Vašingtonu nije bilo reakcije na nepoštovanje dogovora koji su direktno potpisali Kosovo i SAD. Uskoro je godišnjica Vašingtonskog sporazuma i videćemo da li on važi ili ne važi”, naveo je Milivojević.

Izvor : Kosovo Online, Večernji list

Foto: Reporteri

Comments

Pročitaj još