• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Priština koristi pasivnost Brisela, ponaša se iracionalno i neodgovorno

Dijalog je proces u kome strane nastoje da reše problem razgovorom i traganjem za kompromisom, uz poštovanje sopstvenih potpisa. Kada ovo imate u vidu, kao i ponašanje Prištine, onda se jasno vidi njihova namera da blokiraju dijalog, rekao je predsednik Srpske liste i ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Goran Rakić.

Rakić je u intervjuu za Novosti ocenio da Priština u dijalog nije ušla sa iskrenom namerom da se rešava problem, niti poštuje obaveze koje je do sada preuzela.

“Zašto je to taktika i da li u tome imaju nečiju podršku, ne bih da spekulišem, ali je takvo ponašanje iracionalno i neodgovorno prema građanima koji su im dali podršku na izborima”, rekao je Rakić, odgovarajući na pitanje da li veruje da će pregovarački proces u skorijoj budućnosti dovesti do nekih konkretnih rezultata, pogotovo što je i poslednja runda dijaloga u Briselu pokazala da kosovski premijer Aljbin Kurti, osim priznavanja Kosova, nema drugih ciljeva.

Očekujete li da Evropska unija primeni mehanizme kako bi se dijalog nesmetano nastavio? I šta uraditi da se Priština primora da konačno formira Zajednicu srpskih opština?

Evropska unija je svojom pasivnošću doprinela ponašanju Prištine. Neverovatno mi je da ni osam godina nakon potpisivanih sporazuma, nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština, a za šta je garant bio Brisel. U tom smislu sam delimično razočaran, jer EU nije neko neformalno udruženje, već ozbiljna organizacija koja ima ekonomske, političke i druge mehanizme za sprovođenje svojih odluka i politika. Ako vidimo da to kada je u pitanju Priština izostaje, onda je moj stav da je Brisel pasivan, apsolutno opravdan i primeren.  

Koliko vas zabrinjava to što je za Prištinu neprihvatljiva čak i stavka koja podrazumeva uzdržavanje od akcija koje bi vodile nasilju i destabilizaciji?

To je posebno opasna situacija. Krhki mir na ovom prostoru se mora čuvati po svaku cenu i drago mi je da u mnogim situacijama naši građani nisu naseli na provokacije već su bili suzdržani. Ipak, verujem da Kfor kao respektabilna organizacija i vojna sila neće dozvoliti Prištini avanturizam koji bi ovaj region poslao na opasan kolosek.

Maltretiranje Dragice Gašić, jedine Srpkinje povratnice u Đakovicu, postao je simbol odnosa Prištine prema našem narodu. Kako u takvim okolnostima ohrabriti prognane Srbe da se vrate na Kosovo?

Izuzetno teško pod ovakvim pritiscima pod kojima danas živi ili bolje reći preživlčjava Dragica Gašić. Ona je heroj 21. veka i simbol borbe  srpskog naroda za povratak, normalan život I suživot. Ostaće velika mrlja na licu mnogih koji su morali da stanu u zaštitu Dragice Gašić, a to su propustili da učine. Ona je višestruko diskriminisana. Prvo, jer je Srpkinja povratnica, jedina u Đakovici, drugo jer je žena, treće jer je bolesna… I sve to nije bilo dovoljno da neki iz međunarodne zajednice reaguju. A kada govorimo o povratku, tu namnedostaje održivi povratak. Tu pre svega mislim na dva bitna aspekta, ekonomski i bezbednosni. Ako nema bezbednosti, kako se vratiti, a s druge strane, ako se vratite, a vaš local, njiva ili šuma su uzurpirani, od čega ćete živeti? Sve u svemu, rezultati su poražavajući. Broj povratnika na Kosovu je među najmanjima na svetu.

U toku je naoružavanje KBS, a sve se više priča i o uvođenju obaveznog vojnog roka. Mogu li se, i kako, sprečiti eventualni pritisci na Srbe?

Srpska lista je jasno prilikom usvajanja nezakonitih odluka oko Kosovskih bezbednosnih snaga poručila da su to neustavne odluke i za nas neprihvatljive. S druge strane, apsolutno podtržavamo dogovor kojim se zabranjuje dolazak Kosovskih bezbednosnih snaga na sever. Ono što zabrinjava je odluka u Prištini, da u vreme velike ekonomske krize prouzrokovane virusom korona izdvaja ogroman novac za militarizaciju ovog prostora umesto da taj novac usmeri na ekonomski oporavak I podršku privredi.

Sa kojim se sve preprekama suočava stranka na čijem ste čelu?

Bilo je teško izboriti se sa svim klopkama i zamkama koje su sačekale našu stranku. Bilo je tu zabranjenih spotova, neosnovanih hapšenja i maltretiranja najviših rukovodilaca Srpske liste. A na izborima 2019. čak su nam i odbačeni glasovi.   

Nedavno ste po drugi put jednoglasno izabrani za predsednika Srpske liste. Koliko ova funkcija obavezuje?

Odgovornost je velika kada vodite najveću i najjaču organizaciju srpskog naroda na ovim prostorima. Srpska lista, kao krovna politička konstrukcija srpskog naroda, odluku o mom izboru donela je na stranačkim organima jednoglasno, što je ujedno i priznanje za rad svih nas u rukovodstvu stranke.

Izvor: Kosovo online / Večernje novosti

Comments

Pročitaj još