• Početna>
  • Vesti>

Zapad gubi strpljenje za tvrdoglavost Kurtija: Kosovo je još u razvoju i nije spremno za “Otvoreni Balkan”, ali vreme ne čeka

Foto: ABC

Predstavnici kosovske opozicije i analitičari ocenjuju da će zbog odluke skupštine da odbaci Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma premijer Aljbin Kurti biti izložen pritiscima SAD da Priština postane deo inicijative ”Otvoreni Balkan”, koju taj sporazum predviđa.

Politički analitičar Nedžmedin Spahiju smatra da će Kurti, ako nastavi da odbacuje postignute sporazume, biti izložen pritiscima SAD, “kao što otac vrši pritisak na dete koje neće da ide u školu”.

On je za Kosovo onlajn rekao da Priština mora da uhvati korak sa zemljama regiona koje teže članstvu u Evropskoj uniji i da se priključi inicijativi “Otvoreni Balkan”, čiji će deo postati pre ili kasnije.

“Kosovo je još u razvoju i nije spremno za ‘Otvoreni Balkan’, ali vreme ne čeka. Očigledno je da se interesi drugih u regionu poklapaju, a sa druge strane to je perspektiva za ulazak u evropsku zajednicu, čiji deo žele da postanu sve balkanske zemlje. Ipak, to je greška kosovske vlade koja će na kraju morati da im se pridruži, što pre to će biti bolje”, kaže Spahiju.

Spahiju navodi da se nesuglasice Kurtija i albanskog premijera Edija Rame moraju prevazići i da se Kurti mora baviti unutrašnjim pitanjima, dok odnosi sa Albanijom treba da se zasnivaju na nivou regiona, kao i sa ostalim susednim zemljama.

Spahiju sugeriše da premijer Kurti najpre treba da odustane od ideje ujedinjenja sa Albanijom i da prestane da se meša u politički život u toj zemlji.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Driton Seljmanaj smatra da uzdržanost poslanika vladajućeg Samoopredeljenja od glasanja o rezoluciji o Vašingtonskom sporazumu u skupštini pokazuje da vlada i većina deluju protiv strateške agende za Prištinu.

“Za one koji još uvek imaju dileme da su vlada Samoopredeljenja i premijer Kurti protiv američke agende za Kosovo, danas je to formalno dokazano u Skupštini Kosova”, rekao je Selmanaj.

Bivši koordinator za dijalog Beograda i Prištine Skender Hiseni izjavio je da odbacivanje rezolucije o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma u skupštini otvoreno pokazuje konsolidaciju Kurtija i Pokreta Samoopredeljenje, bez odgovornosti za dugoročne interese Kosova.

Naglasio je da je su svi koji su podržali predlog Rezolucije Demokratskog saveza Kosova o poštovanju Vašingtonskog sporazuma pokazali odgovornost i doslednost u interesu Prištine bez kalkulacija.

“Hvalisave poruke koje Kurti šalje, čak i odbijanjem da donese rezoluciju koja ne obavezuje vladu, opasne su i imaju posledice. Kurtijev trenutni politički čin mnogo je više od pukog odbijanja”, naveo je Hiseni u objavi na Fejsbuku.

Dodao je da je danas jasnije nego ikad da je Kurti ”genijalan manipulator i varalica, koji lični interes i interese svojih potčinjenih stavlja ispred svakog građanskog i nacionalnog interesa”.

S druge strane, šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja kaže da neizglasavanje rezolucije o implementaciji Vašingtonskog sporazuma ne treba smatrati potcenjivanjem SAD, prenosi portal Reporteri.

Kusari-Ljilja kaže da je apsurdno da DSK traži od sadašnje vlade da sprovede ovaj sporazum, jer uključuje ”mini-Šengen”, odnosno ”Otvoreni Balkan”, inicijativu kojoj se, kako kaže, pre nekoliko dana usprotivio lider te stranke Lumir Abdidžiku.

Skupština privremenih prištinskih institucija odbacila je danas rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma, koju je predložio opozicioni DSK.

Izvor Blic

Comments

Pročitaj još