• Početna>
  • Vesti>

Poziv vernima da daju priloge za pomoć postradalima u Grčkoj

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Porfirije uputio je danas Njegovom Blaženstvu Arhiepiskopu atinskom i sve Jelade g. Jeronimu pismo kojim izražava sastradalnu ljubav i podršku Crkvi i narodu povodom katastrofalnih požara u kojima već danima stradaju ljudi i nestaje imovina mnogih grčkih porodica, Crkve i države.

Patrijarh je zamolio arhiepiskopa Jeronima da sveštenstvu i bratskom grčkom narodu, pogotovo u oblastima koje se najviše pogođene vatrenom stihijom, prenese molitve vascelog srpskog pravoslavnog roda koji nije i nikada neće zaboraviti da je u skoroj prošlosti gotovo jedinog prijatelja u velikim, ratnim nedaćama koje je preživeo imao u bratskom grčkom narodu i sestrinskoj Jeladskoj Crkvi. „Izobilna pomoć koju ste Vi, naša grčka braća i sestre, slali u srpske zemlje predstavljala je za nas ne samo hranu, odeću, obuću i druge potrepštine, nego i znak da u našoj blizini imamo najbliže prijatelje koji ne žele da učestvuju u nepravdi kojoj smo bili izloženi“. Duhovni vođa srpskog pravoslavnog naroda je uputio izraze najdubljeg saučešća porodicama postradalih, ali i duboke vere da će Gospod one čiji su se zemaljski životi ugasili u plamenu naseliti u naseljima pravednika.

Patrijarh Porfirije je danas izdao nalog svim hramovima u Beogradu i područnoj mu Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj da se na svim bogosluženjima do daljeg skupljaju prilozi za postradalu braću i sestre u Grčkoj.

Izvor SPC/Saopštenje

Comments

Pročitaj još