Bejer i O’Brajen: Potrebna transatlantska koordinacija za razgovore između Kosova i Srbije

Bivši američki izaslanik za Balkan Džejms O’Brajen i koordinator nemačke vlade za transatlanska pitanja Peter Bejer poručuju da je koordinacija između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije neophodna za proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije i evropske integracije Zapadnog Balkana, prenosi Ekonomija onlajn.

Oni su to izjavili tokom diskusije o novom pristupu transatlantske politike Zapadnom Balkanu, u okviru niza debata koje je organizovao Centar za međunarodne strateške studije sa sedištem u SAD, uključujući pristup Nemačke na kraju ere kancelarke Angele Merkel.

Bejer, koji je i izvestilac za Balkan u nemačkom parlamentu, izrazio je nadu da se politika zemlje prema Zapadnom Balkanu neće promeniti ni nakon odlaska nemačke kancelarke Angele Merkel, koja je takođe bila pokretač Berlinskog procesa, uspostavljenog 2014. godine, sa ciljem produbljivanja koordinacije između zemalja Zapadnog Balkana i podrške procesu članstva ovog regiona u Evropskoj uniji.

On je rekao da je potreban odlučniji pristup Evropske unije regionu, prenela je VOA.

“Još uvek imamo pet država članica Evropske unije koje nisu priznale Kosovo i to je sramota. Postoji mnogo objašnjenja zašto to nisu učinili, svakako zbog domaće politike”, rekao je Bejer, naglašavajući da je region veoma važan i da mu je potreban transatlantski pristup.

Prema rečima Džejma O’Brajena, nije najvažnija stvar da SAD podrže evropsku budućnost, već da rade sa Evropskom unijom kako bi ta budućnost postala stvarnost.

“Ono što sam čuo svuda u šest zemalja regiona je da oni više ne veruju u ovo, i to daje moć nekim od najgorih nacionalističkih i populističkih impulsa, ali i nekim pozitivnim impulsima”, rekao je O’Brajen, naglasivši da obe strane moraju biti u stanju da pruže stvarnu nadu ovim zemljama.

On je rekao da će među najvažnijim simbolima u prvim danima nove vlade Nemačke biti mogućnost otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

O’Brajen je boravio u Skoplju prošle nedelje, pomno prateći zajedničku inicijativu Albanije, Srbije i Severne Makedonije poznatu kao ‘mini-Šengen’, koja je sada preimenovana u Otvoreni Balkan.

On je rekao da je takva inicijativa koja osigurava slobodno kretanje ljudi i robe takođe cilj Berlinskog procesa.

Kada je reč o pregovorima između Srbije i Kosova, O’Brajen ističe da se mora pronaći način da se to pretvori u transatlantsko pitanje gde “SAD moraju jasno staviti do znanja novim liderima na Kosovu da se moraju konstruktivno angažovati, dok evropska strana mora jasno da stavi do znanja Srbiji da zaista ima evropsku budućnost, ali da mora da učini svoj deo posla”.

“Sa novim izborima sledeće godine u Srbiji i mogućnošću prevremenih izbora na Kosovu, za koje čujem glasine, skeptičan sam da će biti rezultata”, rekao je O’Brajen.

Izvor: Economia , Kosovo Online

Comments