• Početna>
  • Vesti>

Jevtić: Uvođenjem ekonomskih mera u odnosima sa Srbijom Aljbin Kurti želi da prekine dijalog

Kako se približavaju lokalni izbori na Kosovu i Metohiji, retorika albanskih lidera u odnosu na Srbe i Srbiju, postaje sve oštrija. Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja sa nepoštovanjem do sada postignutih sporazuma, a najavljuje ponovo uvođenje reciprociteta u odnosima sa Srbijom.

Nema promena u stavovima i politici Aljbina Kurtija u odnosu na period kada je bio u opoziciji. Srbi sa Kosova i Metohije za njega skoro i da ne postoje, čak nema ni osude kada su napadnuti, a sporazume sa Srbijom, i briselske, i onaj iz Vašingtona poštuje samo u delu koji mu odgovara.

“Nema nikakve sumnje da će kao deo njegove predizborne kampanje Aljbin Kurti pristupiti i tom delu nepoštovanja, ne samo Vašingtonskog, nego svega onoga što je u sporazumima postignuto dijalogom, a to je ta pauza u aktivnostima oko priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Dakle, on će to sigurno učiniti sa ciljem, ne da zaista Kosovu doprinese da bude bolje, već da njemu lično kao lideru koji nastupa na predstojećim izborima donese što više glasova”, rekao je za naš portal potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić.

Aktivnosti za nova priznanja takozvane kosovske državnosti i članstvo u međunarodnim organizacijama traju i pored moratorijuma na koji se Priština obavezala, a ponovo se najavljuje i reciprocitet u odnosima sa Srbijom.

“Reciprocitet sa Srbijom nije osveta, to je zdrav princip između dve država koje će biti jednake. Nije reciprocitet da se postave prepreke, već da se one uklone. Želimo da to uspostavimo, kako se više ne bi ukidalo. Poslednji put kada smo to uradili, sve je krenulo dobro, a onda kada je reciprocitet ukinut, postalo nam je još gore. Zbog toga ćemo to sada učiniti kada se dobro pripremimo”, kazao je Aljbin Kurti, tokom jučerašnje sednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o 100 dana rada Vlade Kosova.

Bez obzira na pozive iz Amerike i Evropske unije, da se ne povlače potezi koji štete dijalogu i srpsko albanskim odnosima, Kurti ne odustaje.

“Ja nemam nikakvu sumnju da će premijer Kosova pristupiti jednoj takvoj odluci, uzimajući u obzir činjenicu da se približavaju lokalni izbori, uzimajući u obzir činjenicu da on teži ka tome da se dijalog prekine, dakle on traži načina da se to uradi, a jedan način je uvođenje tih ekonomskih mera i svakako da će to u dugoročnom smislu naneti štetu i odnosima Srba i Albanaca na ovim prostorima, ali naneće prevenstveno štetu svim građanima i to je nešto što je nedvosmisleno”, dodao je Jevtić.

Na najavu uvođenja reciprociteta u odnosima sa Srbijom, iz Beograda poručuju da imaju spreman, jasan i konkretan odgovor, kojim će zaštiti i državne i interese Srba na Kosovu i Metohiji.

Izvor Gračanica online

Comments

Pročitaj još