U Rujištu obeležena seoska slava Sveti Ilija

Sabor u selu Rujištu u opštini Zubin Potok, koji se svake godine tradicionalno održava povodom proslave seoske slave Svetog Ilije,  okupio je i danas  veliki broj meštana i gostiju. 

Seoska slava Sveti Ilija u Rujištu kod Zubinog Potoka okupila je meštane i one koji su u potrazi za boljim životom otišli u svet. Kod hrasta u selu služena je liturgija, organizovane litije i sečenje slavskog kolača. 

„Zahvaljujemo se našim precima što smo danas ovde, što su nas sačuvali i ostavili u amanet da budemo danas ono što smo, Srbi, hrišćani, pravoslavci, vernici. I ovom prilikom se danas, ovde, dostojni svojih predaka, okupismo da proslavimo proroka Iliju“, rekao je Jovica Vlašković, mesni paroh.

Svake godine iz Češke u svoje rodno mesto sa porodicom dolazi Dragoslav Stepanović.

„Moramo da gledamo gde su ljudi, da tamo dolazimo,  a i tamo gde nisu da gledamo da ih vratimo. Ako nam umru sela, nećemo moći nikoga više da vratimo, mlade ljude treba vratiti da tu žive, treba im neka inicijativa“, naglasio je Dragoslav.

Na putu prema mestu gde se održavaju litije sreli smo braću Stepanović, koji redovno dolaze u rodno selo svoga oca.

„Rado dolazimo ovde, ja sam rođen u Bratislavi, brat u Pragu, ali se trudimo da što više dolazimo ovde, nekoliko puta godište, za slavu, Božić. Rado ovde dolazimo, tu nam je porodica i ne treba da zaboravimo korene“, kaže za TV Most Marjan Stepanović.

„Ja kad dođem uvek se osećam kako kod kuće.Ja sam rođen u Pragu, tamo sam i odrastao, ali ovde se osećam kao u svojoj pravoj kući“,  naglašava Vuk Stepanović.

Ove godine sa svojim prijateljima iz Češke je došao i novinar Radim Pavenka.

„Prvi put sam ovde za Ilindan. U Rujištu sam bio već nekoliko puta, fino mi je ovde. Selo je prelepo, ljudi odlični“, kaže Pavenka.

Predsednik Privrednog organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović razgovarao je sa meštanima i obećao ulaganja u infrastrukturu radi stvaranja uslova za povratak.

„Selo Rujište je izuzetno lepo, selo koje ima nadu i perspektivu za povratak. Nalazi se blizu teritorije opštine Zvečan, a takođe i blizu administrativnog centra u Zubinom Potoku, tako da je to izuzetan geografski položaj i imaju sve predispozicije da se narod vrati i da se obnovi ovo selo“, kaže Vulović.

A život u Rujištu u narednom periodu biće mnogo bolji i lakši. Kako je najavio predsednik Privremenog Organa Opštine Zubin Potok Srđan Vulović uskoro će biti rekonstruisana električna mreža i put u ovom mestu na padinama Rogozne.

„Povratka nema bez puta. Opština Zubin Potok i Kancelarija za KiM su obezbedili novčana sredstva za asfaltiranje puta u dužini od 2,8 km. Sledeći korak je popravljanje elektromreže , vode ima dovoljno, tako da sva tri elementa neophodna za povratak će biti ispunjena u sledećih par meseci“, istakao je Vulović.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još