• Početna>
  • Vesti>

Petković sa ambasadorom Mađarske o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o položaju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine.

Petković je na početku sastanka istakao da postoje jake veze srpskog i mađarskog naroda i nikada bolja saradnja naše dve države, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i premijeru Viktoru Orbanu.

Petković je sagovornika upoznao sa tokom poslednja dva kruga razgovora Beograda i Prištine u Briselu, naglasivši da je Priština pokazala zabrinjavajućy neodgovornost, odbivši da se saglasi sa ključne dve tačke nacrta EU, koje se odnose na intenziviranje napora za pronalaženje preostalih nestalih lica kao i uzdržavanje od jednostranih radnji koje bi vodile ka destabilizaciji situacije na terenu.

„To povećava našu zabrinutost za bezbednost srpskog naroda“, naglasio je Petković i ukazao na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu u pokrajini, imovini i hramovima Srpske pravoslavne crkve, podsetivši na nedavni napad na trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića iz Gojbulje i na nevolje sa kojima se svakodnevno suočava Dragica Gašić, jedina Srpkinja, povratnica u Đakovicu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju istakao je važnost odluke Uneska da na listi svetske baštine u opasnosti zadrži četiri hrama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji. „Srpski manastiri Gračanica, Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija i crkva Bogorodica Ljeviška i dalje se nalaze u rizičnoj situaciji i potrebna im je međunarodna zaštita“, konstatovao je Petković.

Sagovornici su razgovarali i o značaju inicijative „Otvoreni Balkan“ i složili su se da se radi o istorijskom koraku za ceo region.

„Puna primena Briselskog sporazuma, formiranje Zajednice srpskih opština, nastavak dijaloga i očuvanje mira i stabilnosti u regionu, trenutno su od našeg najvećeg interesa“, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Izvor RKM/Saopštenje

Comments

Pročitaj još