• Početna>
  • Vesti>

Vučić: “Otvoreni Balkan” istorijska odluka, nadam se – uspećemo

„Otvoreni Balkan“ je ideja mira, bezbednosti i stabilnosti, ideja koju smo sami doneli, koja nije nametnuta, koja govori da dobro razumemo šta se dešava oko nas, ali i da nećemo da slušamo i služimo drugima, da ne budemo njihovi pokusni kunići, da u saglasnosti sa svetskim okolnostima radimo ono što je najbolje za naš narod, istakao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, za RTS, kazao da se radi o istorijskoj odluci, a da li će zemlje koje u tome učestvuju biti sposobne da je sprovedu ostaje da se vidi.

„Nadam se da ćemo uspeti u tome. Nadam se da ćemo imati toliko strasti i uverenja u sprovođenju koliko imam ja. Mnogo ima da se uradi za godinu i po dana. Morate da idete ne samo na usaglašvanje PDV sistema, mora se ići na razmenu informacija da bi kamioni i putnici mogli da prolaze bez granica, da se urade carinski propisi. Ima milion stvari da uradite i to naše administracije moraju da urade, da bi omogućili ljudima da ne vide granice kada budu putovali u Severnu Makedoniju ili Albaniju“, objasnio je on.

Istakao je da od toga imaju ogromne koristi naša preduzeća.

Naveo je, kao primer, da ima 5.300 preduzeća iz Srbije koja rade samo u Severnoj Makedoniji, a broj zainteresovanih je mnogo veći.

Vučić je kazao da su vrata „Otvorenog Balkana“ otvorena za sve, ali je dodao „nikoga više ne jurimo“.

„Ko god želi dobrodošao je. Kako će neko u Sarajevu ili Podgorici za godinu i po dana, kada ukinemo granice između nas, objasniti svojim građanima, a oni budu čekali sa kamionom lubenica mnogo sati, i te lubenice više nisu lubenice posle tolikog čekanja“, rekao je on.

Vučić je naglasio da je to njihova odluka, i da je, ko želi, dobrodošao, a ko ne želi ništa od toga.

„Radimo što najbolje možemo za svoj narod i naše zemlje“, podvukao je on.

Vučić: Penzionerima u februaru po 20.000 dinara

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas da će svi penzioneri u Srbiji u februaru naredne godine dobiti po 20.000 dinara od države.

“Uz ono što im sledi sada u septembru, 50 evra, pa u novembru po 30 evra i između 13. i 15. decembra po 20 evra, u februaru naredne godine, najkasnije u martu, svim penzionerima isplatićemo po 20. 000 dinara, kao poklon od države”, rekao je Vučić za Dnevnik RTS.

On je najavio da će početkom sledeće godine uslediti i novo povećanje penzija, sigurno preko pet odsto.

“A, videćemo i dalje sledeće godine, jer želimo da im se odužimo za težak period kroz koji su prolazili i razumeli državu”, rekao je Vučić.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments

Pročitaj još