• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo kulture: Potvrđena ugroženost srpskog kulturnog nasleđa na KiM

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poručilo je danas da je u okviru 44. produženog zasedanja Komiteta za svetsku baštinu, koje je održano od 16. do 31. jula u onlajn formatu, usvojena je jednoglasna odluka o zadržavanju srpskog kulturnog dobra – Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, na Uneskovoj listi svetske baštine u opasnosti.

Time je, kako navode, još jednom potvrđena kontinuirana ugroženost srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu.

„Kulturno dobro – Srednjivekovni spomenici na Kosovu i Metohiji, upisano je na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti 2006. godine na inicijativu Srbije i obuhvata manastire Visoki Dečani, Gračanicu, Pećku patrijaršiju i crkvu Bogorodice Ljeviske u Prizrenu“, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture Srbije.

Iz ove institucije poručuju da „država Srbija redovno obaveštava Unesko o njihovom stanju konzervacije“.

„Komitet za svetsku baštinu zadužen je za sprovođenje i implementaciju Uneskove Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine iz 1972. godine i predstavlja ključno međunarodno telo za zaštitu nasleđa. Zasedanja Komiteta održavaju se svake godine, a domaćin 45. zasedanja biće Ruska Federacija i grad Kazanj“, zaključeno je u saopštenju za javnost.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još