• Početna>
  • Vesti>

Benet ponudio Kurtiju podršku Izraela za zaštitu spomenika kulture

Izraelski premijer Naftali Benet ponudio je pomoć institucijama u Prištini u očuvanju spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, ističući da Izrael ima veliko iskustvo u zaštiti kulturnih lokaliteta.

Benet je Aljbinu Kurtiju ponudio pomoć odgovarajući na njegovo pismo upućeno na adrese predsednika i premijera 56 zemalja.

Kurti se u pismu upućenom u maju žalio na odluku organizacije “Evropa nostra” da manastir SPC Visoki Dečani uvrsti na listu ugroženog nasleđa, nazivajući je “neosnovanom i krajnje politički motivisanom”.

Iraelski premijer je, kako prenosi prištinska štampa, izrazio zahvalnost što je Kurti sa njim i drugim svetskim liderima “podelio svoje stavove o važnoj i delikatnoj temi zaštite kulturnog nasleđa”.

“Izrael će vam rado pomoći u očuvanju spomenika univerzalne kulturne vrednosti, kao i u obraćanju pažnje na njih, i pretvaranju u turističku destinaciju. Imamo veliko iskustvo sa našim kulturnim lokacijama u Izraelu, posebno u Jerusalimu, i ono što znamo u tom pogledu, rado ćemo da podelimo sa vama”, navodi se u pismu Beneta.

U ime izraelske vlade, Benet je izrazio zahvalnost Prištini za otvaranje ambasade u Jerusalimu.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još