Pisac Dejan Aleksić u petak u “Akvarijusu”

Stvaralački portret Dejana Aleksića (Kraljevo), jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnika, biće predstavljen u Kosovskoj Mitrovici u petak 2. jula i u subotu 3. jula 2021. godine. Veče posvećeno njegovoj poeziji i prozi, zakazano je za petak (2. jul) u 20 časova, dok će svoju književnost za decu autor predstaviti u subotu (3. jul) u 12 časova. Oba programa biće održana u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“. U programu, pored autora, učestvuju i doc. dr Sanja Miketić Subotić, docent na Katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, pesnik i književni kritičar iz Gračanice Žarko Milenković, i novinarka Radija Kosovska Mitrovica i publicista Ivana Vanovac.
Ulaz je slobodan.
Dejan Aleksić, rođen 1972. godine u Kraljevu, objavio je više desetina pesničkih, dramskih i proznih knjiga, od kojih je najveći broj knjiga za decu. Njegove pesme su uvrštene u brojne zbornike i antologije, a prevođen je na engleski, nemački, norveški, bugarski, grčki, makedonski, mađarski, slovački, slovenački i rusinski jezik. Aleksićevo književno delo zastupljeno je u čitankama za osnovnu školu. Za svoje stvaralaštvo dobio je skoro sva značajna nacionalna priznanja i književne nagrade: „Zmajevu nagradu“ Matice Srpske, nagrade “Meša Selimović“, “Branko Miljković“, „Matićev šal“, „Vasko Popa“, „Borislav Pekić“, Nagradu SANU, Prosvetinu nagrada, Brankovu nagradu, nagrade Sajma knjiga u Beogradu „Rade Obrenović“ i „Plavi čuperak“, međunarodnu nagrade “Mali princ”. Dvostruki je dobitnik i nagrade „Politikinog zabavnika“.
Od pesničkih ostvarenja izdvajaju se knjige „Potpuni govor“ (1995), „Svagdašnji čas“ (2000), „Posle“ (2005), „Dovoljno“ (2008), „Jedino vetar“ (2011), „Biti“ (2013), „Radno vreme raja“ (2019). Autor je i romana „Petlja“ (2021). Među velikim brojem knjiga za decu posebnu pažnju privlače „Dugme bez kaputa“ (2002), „Na primer“ (2006), „Božićna priča“ (2007), „Muzika traži uši“ (2008), „Koga se tiče kako žive priče“ (2013), „Čudesni doživljaji azbučka Prvog u trideset slova“ (2015).
Živi u Kraljevu, gde radi kao glavni i odgovorni urednik u izdavačkoj delatnosti Biblioteke „Stefan Prvovenčani“, koja je izdavač najprestižnije ovovekovne srpske pesničke edicije „Povelja“, koja nosi istovetni naziv kao i časopis.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Foto: Moderna vremena

Comments

Pročitaj još