• Početna>
  • Vesti>

Stanojević: 450 srpskih porodica želi da se vrati u Đakovicu

Već 20 godina Srbi organizovano podnose zahtev OEBS-u i Unmiku za masovni povratak 450 porodica, kaže za Kosovo onlajn predsednik Udruženja raseljenih Srba iz Đakovice Đokica Stanojević.

Povratnici na Kosovo sve teže odolevaju svakodnevnim pritiscima, a poslednji primer je nedavni povratak Dragice Gašić u Đakovicu.

“Što se tiče Dragice Gašić, jedne izuzetno hrabre i poštene žene koju sada, na žalost, pokušavaju, na neki način, da etiketiraju. Ona je živela i sanjala da se vrati u svoj stan. Od 150 stanova koji su bili predmet sudskog procesa, samo njoj je vraćen i ona se vratila u njega”, kaže Stanojević.

Stanojević dodaje da je podrška Dragici Gašić važna, jer bi otvorila put drugim srpskim porodicama koje žele da se vrate na svoja ognjišta.

“Njoj treba dati podršku da opstane i na taj način omogući da i se i ostali Srbi vrate u svoj grad. Slomiti Dragicu Gašić znači zatvoriti vrata za sva vremena. Multietnička Đakovica i multietničko Kosovo treba da živi i da sanja neku svetlu budućnost. Bez Srba i bez mulitetničkog sastava u svim gradovima i po svim selima nema budućnosti”, navodi Stanojević.

Međutim, 11 albanskih nevladinih organizacija iz Đakovice pokrenulo je preticiju da se Gašić iseli iz tog grada.

Stanojević ističe da je 450 porodica, koje imaju kuće i stanove u Đakovici, izrazilo želju da se vrati u svoje domove. Ali, kako dodaje, od međunarodnih organizacija, od “Evrope koja propagira slobodu”, nema odgovora.

“Ponuđeno im je da se vrate u Đakovicu, u šatore na šest meseci i da to bude kraj i početak. Mi smo zahtevali da se vratimo u svoje kuće, a ne pod šatore. U Đakovici svaki Srbin ima svoju domaćinsku i nasleđenu imovinu gde može da se vrati. Dvadeset godina ljudi umiru željni svoje kuće, svog doma, i na današnji dan veliki broj njih sanja povratak. Svaki Srbin koji je umro van Đakovice i van Kosova izrazio je želju za povratak, a svaki živi Srbin sanja povratak u svoj dom koji je nasledio od svojih roditelja, od svojih predaka”, kaže Stanojević.

Kako dodaje, Dragica će omogućiti da i ostali Srbi krenu njenim stopama. 

“Podržite jednu hrabru, smelu i čestitu ženu”, poručio je Stanojević.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još