• Početna>
  • Vesti>

Petković: Kompromis Beograda i Prištine treba da se izrodi u dijalogu

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da kompromis između Beograda i Prištine treba da se izrodi u dijalogu i razgovorima koje dve strane vode pod pokroviteljstvom EU.

Petković je, posle konferencije “U susret sporazumu”, a na pitanje novinara kako ćemo znati da je kompromis postignut, kazao da će kompromis biti postignut onda kada se dve strane dogovore, što znači da nalaženje na pola puta, odnosno da obe strane pođednako dobiju i pođednako izgube.

“A ne da jedna strana sve dobije, a druga strana sve da izgubi. To nije kompromis, ali ako u dijalog ulazimo sa unapred postavljenim crvenim linijama pa kažemo šta hoćemo, a šta nećemo o čemu možemo da razgovaramo”, kazao je Petković.

Na pitanje da prokomentariše to što se često može čuti i od predsednika Aleksandra Vučića da rešenja nema, Petković kaže da to nije tačno i dodaje da pred nastavak dijaloga Beograd nije hteo i neće da otkriva “sve karte”.

“Prvi put danas Srbija vodi odgovornu i mudru politiku i po pitanju ekonomije i drugih stvari koje pokazuju kako Srbija ide napred, a kada govorimo o KiM, tu moramo da budemo oprezni, mudri i da vodimo računa o interesima srpskog naroda na KiM i našim interesima”, kazao je Petković.

Dodaje da to ne podrazumeva da očuvanje naših interesa je u koliziji sa onim oko čega treba da se dogovori, a to je kompromis.

Odgovarajući na konstataciju novinara da postoji rešenje, Petković kaže da to nije rekao, već da pred nastavak dijaloga ne može da iznosi sve karte Beograda.

“Postoji i pitanje taktike i načina kako branite svoje interese, ali sa naše strane postoji puna želja i otvorenost da dođemo do kompromisnog rešenja, ne postoji nikakva zakulisna igra ili tajne”, kazao je Petković.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još