Dačić: Lajčak za to da se nova runda dobro pripremi

Predsednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić razgovarao je danas u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčkom.

Na pitanje T a n j u g a da li je na sastanku bilo reči o novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine na najvišem političkom novou, koja je planirana za kraj jula, Dačić kaže da je ”to ideja”, ali da mu je Lajčak preneo da taj sastanak mora da se dobro pripremi da se ne bi ”dogodila repriza prethodnog” sastanka Vučića i Kurtija u Briselu.

”Lajčak me je informisao o planovima i pripremama za sledeći sastanak dijaloga, a prethodno treba da se sastanu pregovarački timovi i da se naprave analize šta je urađeno, a šta nije, što je za nas bitno, jer mi stalno ističemo da ne može da opstane teorija da nišsta što je do sada postpisano ne važi. Kakva je onda svrha vođena razgovora ako se neko ne slaže i poništava ono sto je od sada potpisano”, poručio je Dačić.

Dačić je rekao i da je specijalnog predstavnika EU informisao o situaciji u Srbiji kada je reč o tzv. brisanju prebivališta, što Dačić vidi kao jedan od uslova Evropske komisije za dobijanje vizne liberalziacije za građane Srbije, a ne kao političku odluku usmerenu protiv Alabanaca koji se lažno prijavljuju na adreše u centralnom delu Srbije kako bi dobili srpski pasoš.

Na pitanjue Tanjuga da li je sa Lajčkom razgovarao o jučerašnjim incidentima tokom obeležavanja Vidovdana na KiM, Ivida Dačić kaže da je specijalni predstavnik ”dobro obavešten” o svim dešavanjima, a da su to problemi sa kojima se Srbi stalno suočavaju kada su u pitanju vlasti u Prištini.

”Apsolutno je neprihvatljivo da se tako nešto dešava na KiM u trenutku kada se cela Evropa zalaže za slobodu kretanja”, područio je Dačić.

On je naglasio da Srbi svuda u svetu obeležavaju Vidovdan, a da reakcije kosovskih zvaničnika i diplomastskih predstavnika za cilj imaju da falsifikuju istoriju i da o Kosovskoj bici govore kao da nije deo srpske istorije.

”To govori o nameri da se izbriše srpska istorija sa teritorije KiM. Istina je da Albanci nisu učestvovali u Kososvskoj bici, jer nisu tad ni ziveli na KiM”, zaključio je Dačić.

Izvor: Tanjug

Comments